prijemni

Резултати мале матуре бољи су и из српског језика и из математике него 2009. и прошле године, јер је просечан број бодова за оба предмета 13,45. Министар Жарко Обрадовић каже да је мала матура схваћена озбиљније и да су ђаци савесније приступили полагању теста.

Ђаци осмог разреда у Србији на овогодишњем полагању мале матуре постигли су боље резултате него претходних година, када су се полагали квалификациони испити за упис у средње школе, рекао је министар просвете и науке Жарко Обрадовић.

Обнављање краљевачких школа

Свих 12 основних и средњих школа у Краљеву, које су оштећене у земљотресу, биће обновљене до почетка наредне школске године, најавио је Обрадовић.

Министар просвете данас је у Дечјем селу у Краљеву присуствовао потписивању уговора којим је немачка Фондација Херман Гмајнер донирала 70.450 евра за санацију школе „Вук Караџић“ у овом граду.

Радови на санацији основне школе која има 1.200 ученика у 50 одељења, почеће 18. јула.

На испиту из српског језика у просеку је остварено 13,89, из математике 13, а просечан резултат из оба предмета на полагању мале матуре је 13,45 бодова од максималних 20.

Прошле године ђаци су на тестовима из српског језика освојили 12,41, а из математике 10,16 бодова. Овогодишњи резултат бољи је и од резултата из 2009. године.

„То показује да су ђаци много савесније, овог пута, приступили полагању тестова“ рекао је Обрадовић.

Министар је нагласио да у средњим школама има места за све, јер места има више него кандидата, а најбољи резултати на матурском испиту постигнути су на нивоу Школских управа Београд, Нови Пазар и Краљево.

Он је оценио да је од великог значаја било и полагање пробне мале матуре, које је крајем маја организовано у основним школама.

Ђаци осмог разреда данас и сутра подносе листе жеља за упис у средње школе. На листи може бити уписано 20 жељених школа, образовних профила и смерова.

Мала матура – завршни испит на крају основног школовања – први пут се полагала ове године, а тестирање се није много разликовало од досадашњих квалификационих испита за упис у средње школе.

 

Ове године на тестовима из језика и математике осмаци су имали 50 одсто потпуно познатих задатака, 25 одсто делимично познатих и 25 одсто непознатих задатака.Мала матура је од ове године обавезна за све основце, без обзира на то да ли желе да упишу средњу школу. Упис ђака у средње школе обавиће се 13. и 14. јула, чиме се завршава први уписни рок.

Други уписни рок за преостала непопуњена места у средњим школама трајаће од 14. до 16. јула.