Srpska akademija nauka i umetnosti.jpg

У Српску академију наука и уметности примљено је 20 нових чланова, а 22 академика добила су статус редовног члана САНУ

Од нових чланова, 13 академика изабрано је за дописне чланове, док је њих седам добило звање иностраног члана.

Скупштини САНУ на којој су примљени нови чланови, присуствовала су 124 академика који су нове и постојеће колеге бирали тајним гласањем, међу 82 предложена кандидата.

„Сви предложени кандидати имају сјане биографије. Сви су врхунски стручњаци и уметници“, рекао је председник САНУ Никола Хајдин.

За избор редовног члана била су потребна 43 гласа, док је за дописне и иностране чланове морало да гласа најмање 66 чланова САНУ.

Најмлађи члан САНУ и један од изабраних за редовног члана, композиторка Исидора Жебељан рекла је агенцији Бета да је добила додатни подстрек за даљи рад.

„То је велики корак напред који ме обавезује да учиним што више за друштво и своје ближње“, рекла је Исидора Жебљан.

У Одељење за математику, физику и гео-науке за редовне чланове изабрани су Милан Дамњановић и Градимир Миловановић, за дописне Бранислав Јеленковић, Владица Цветковић и Миодраг Матељевић, а за иностраног физичар Ласло Форо.

Владимир Стевановић и Богдан Шолаја изабрани су у Одељење хемијских и биолошких наука за редовне чланове, Радмила Петановић и Радомир Саичић за дописне чланове и Гордана Вуњак Новаковић за иностраног члана САНУ.

У Одељење техничких наука за редовне чланове изабрани су Зоран Ђурић, Нинослав Стојадиновић и Зоран Поповић, за дописне Велимир Радмиловић, а за иностраног Валериј Васиљевич Козлов.

Небојша Лалић, Војислав Лековић, Пешко Предраг и Владисав Стефановић изабрани су у Одељење медицинских наука за редовне чланове. За дописне чланове изабрани су Петар Сеферовић, Зоран Кривокапић и Милорад Митковић, а за иностраног Михаил Вениаминович Угрумов.

У Одељење језика и књижевности за редовне чланове изабрани су Нада Милошевић Ђорђевић, Предраг Пипер, Александар Лома и Милорад Радовановић, за дописне Горан Петровић и Јанош Бањаи, а за иностраног књижевник Петер Хандке. У Одељење друштвених наука за редовне чланове изабран је Данило Баста.

Драгољуб Живојиновић и Мирјана Живојиновић изабрани су у Одељење историјских наука за редовне чланове, Љубодраг Димић за дописног, а за иностраног члана изабран је историчар Анатолиј Аркађевич Турилов.

У Одељење ликовне и музичке уметности за редовне чланове изабрани су Исидора Жебељан, Бранислав Митровић, Тодор Стевановић и Иван Јевтић, за дописне Петар Омчикус, за иностраног архитекта Иван Штраус.

Следећи избори за чланове Српске академије наука и уметности биће одржани за три године.

РТС