Od jeseni u školu po novim pravilima Foto D. Jevremović

 

ekonomska--1

Aktuelni Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja donet 2009. godine da bi unapredio ovdašnje školstvo u toku gotovo dvogodišnje primene, pokazalo se, prouzrokovao je i probleme u obrazovnom sistemu. U njegove neslavne rezultate ubrajaju se i milioni đačkih izostanaka nedovoljni za smanjenje ocene iz vladanja. Taj i drugi propusti trebalo bi da budu ispravljeni Predlogom zakona o izmenama i dopunama zakona o obrazovanju koji se juče, između ostalog, našao na dnevnom redu šestog vanrednog zasedanja Narodne skupštine.

Među predloženim izmenama koje će poslanici razmatrati je računanje ocene iz vladanja u opšti uspeh od šestog razreda osnovne škole, a ne od sedmog kao što piše u važećem zakonu. Predloženo je da se zakonom propiše obaveza i učenika i roditelja, odnosno staratelja da blagovremeno pravdaju izostanke, imajući u vidu da đaci mogu biti i maloletni i da im se ne može nametnuti ta obaveza.

Predlog izmena nije zaobišao ni član kojim je uređena odgovornost učenika. Predviđena je izmena težih povreda obaveza đaka, jer se u praksi pokazalo da je dosadašnje rešenje prouzrokovalo niz problema. Kod neopravdanog izostajanja broj odsustvovanja sa časova trebalo bi da bude smanjen sa 35 na 25 u toku školske godine. A obaveza škole biće da nakon 15 neopravdanih pismeno obavesti roditelja, odnosno staratelja učenika o izostancima.

 

M. S. M.

Politika