Opštine bez novca za prosvetare

Sudeći prema dinamici isplata do sada, teško da će svi prosvetari dobiti jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011. do kraja godine, kako je obećao ministar Žarko Obradović. Novca u budžetu lokalnih samouprava, na koje je prebačen ceo teret isplate nagrada, nema. I tu se, kažu predstavnici pojedinih opština, umešala politika pa pomoć od Ministarstva prosvete, odnosno Ministarstva finansija stiže uglavnom povlašćenim opštinama, a ostali su ostavljeni da se snalaze sami.

Obaveze prebacio na opštine: Žarko Obradović, ministar prosvete

Ministarstvo, međutim, kaže da lokalne samouprave primenom novih zakonskih rešenja imaju povećan priliv sredstava, a da o eventualnim problemima treba da potraže pomoć i detaljno informišu Ministarstvo finansija. Od aprila, međutim, predsednici opština upozoravaju da su lokalne kase prazne i da za te namene nema novca. Niko nije reagovao dok prosvetari nisu zapretili novim štrajkom. Tek tada su iz Ministarstva obećali da će problem biti rešen i da će sve opštine kojima je to potrebno dobiti novac. Pravo na jubilarne nagrade ima 15.000 prosvetara, a samo 40 odsto je do sada dobilo novac.

– Mi smo u budžetu planirali novac za jubilarne nagrade i one su isplaćene za tekuću godinu. Nemamo, međutim, novca za prethodne dve godine. Da se ne lažemo, do sada su uglavnom pomoć dobile one opštine gde je kadar DS-a i SPS-a. Lično sam početkom decembra pisao ministru Obradoviću i pitao ga kako da isplatimo jubilarne nagrade za te dve godine. Zakazao mi je sastanak i obećao da će obezbediti novac, međutim do sada ništa nismo dobili – priča za “Blic” Dragan Jovanović, predsednik opštine Topola, inače kadar NS.

I Saša Paunović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština i predsednik opštine Paraćin, objašnjava da je od Ministarstva stiglo obećanje da će novac za isplatu jubilarnih nagrada za tekuću godinu stići kao pomoć opštinskom budžetu.

– Osim toga, rečeno nam je da postoje zadržana sredstva koja pripadaju opštinama, ali nisu prebačena ranije. Taj novac može da pokrije još jednu godinu, tako da na opštinama ostaje da iz svojih budžeta isplate samo jednu godinu. Mi u Paraćinu privodimo kraju isplatu jubilarnih nagrada za sve tri godine – kaže Paunović.

Stevan Đaković, predsednik opštine Trstenik, inače član DS, kaže da su prosvetarima isplatili deo za koji su dobili novac iz Ministarstva. Prosvetari u Osečini dobili su deo za ovu godinu, ali još traže obećano za prethodne dve godine. Predsednik ove opštine Nenad Stevanović (G17) poručuje “isplatićemo obećano, ali kad nam pošalju novac iz Vlade”. Isto kaže i Dimitrije Lukić, predsednik opštine Sokobanja (DS). Dragan Jovanović, gradonačelnik Kruševca i član DS-a, kaže za “Blic” da je isplata jubilarnih nagrada za ovu godinu počela pre mesec dana iz opštinskog budžeta i da će je završiti u narednih 12 meseci. I u ovoj opštini, međutim, nisu platili 2009. i 2010. godinu i neće dok ne dobiju novac iz republičkog budžeta.

– Krivicu oko kašnjenja isplate jubilarnih nagrada Ministarstvo prosvete i Ministarstvo finansija prebacuju na lokalne samouprave, a ovi na nadležna ministarstva. Krivi su svi, a trpe samo zaposleni u prosveti. Ministarstvo finansija ne želi da nam kaže koje opštine su dobile novac jer, navodno, oni ne dobijaju pare za isplatu jubilarnih nagrada, već kao pomoć budžetu – kaže Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije.

Zloupotrebe u opštinama

Predstavnici sindikata kažu da su pojedini predsednici opština zloupotrebili pomoć koja je stigla za jubilarne nagrade i da su novac potrošili u druge svrhe. Rukovodili su se logikom, prosvetari mogu da nas tuže, sudski postupci dugo traju, tako da će rešavanje ovog problema sačekati drugu vlast. U Čačku su, kako tvrde predstavnici sindikata, prosvetarima isplaćivane nagrade na nivou neto, umesto bruto plate. Problem na terenu predstavlja i to što 14 škola u Srbiji ima blokirane račune, tako da opštine i da hoće ne mogu da im prebace novac.

BLIC