Школе прикупљају понуде туристичких агенција за екскурзије. – О одредишту одлучују родитељи ђака и наставници

Ученици Седме београдске гимназије желе да виде Праг, Беч, Сан Марино, Венецију… Нишки прваци ће вероватно ићи на један дан у Јагодину, а мали матуранти из Јагодине ће обићи Златибор и Тару. Ученици петог разреда из Чачка ће доћи на један дан у Београд. Дворац Дунђерског, Авалски торањ, Прохор Пчињски, Зооврт на Палићу, Пилотска академија у Вршцу, родна кућа Михајла Пупина, само су неке од тачака на мапи екскурзија које ће ђаци обићи у школској 2011/2012. години.

Ових дана новине су пуне огласа основних и средњих школа за прикупљање понуда за екскурзије (али и наставе у природи) које ће махом бити реализоване током наредног пролећа. Основци ће ван свог родног места провести од једног до три дана, у оквиру државних граница, док ће средњошколци, у зависности од разреда, моћи да путују у иностранство и да се на путу задрже од пет до девет дана.

У просветној и туристичкој инспекцији кажу да пропуста има, али да већина екскурзија прође одлично. У иностранству се углавном догађају туче и крађе, а по повратку родитељи се жале на цену, иако су управо они кумовали одлуци о висини дневница за наставнике.

– Родитељи немају новца да са децом путују по Европи, па мисле да је екскурзија једина шанса да дете види света. Највећи проблем је што деца немају искуства, нити „културу путовања”. Нико не ради на превентиви, да их пре одласка упути како да се понашају, шта је дозвољено, а шта не у одређеној земљи. Потпуно је нејасно зашто се у неке земље путује, шта ђаци могу да виде у Ници, на пример, а што је корисно за њихово образовање. Министарство просвете и науке би требало да сачини листу одредишта која су значајна за овај узраст – сматра Милорад Антић, потпредседник Уније синдиката просветних радника Србије и председник Форума средњих стручних школа.

По његовом мишљењу, екскурзије су у потпуности изгубиле свој првобитни смисао. Уместо да на овим путовањима деца нешто науче, све се завршава на проводу и шопингу, иако има изузетака.

Ученици трећег и четвртог разреда Техничке школе „Иван Сарић” из Суботице путоваће у северну Италију. Директорка Ержебет Ивановић каже да још нису одлучили да ли ће то бити три или четири полупансиона и да је у току прикупљање понуда.

– Имамо Комисију за екскурзију која је састављена од представника родитеља и наставника и она одлучује о свему. Поступак је такав да прво објавимо оглас у „Просветном прегледу”, а потом приликом отварања понуда присуствују и представници агенција – каже Ивановић.

На наше питање зашто су одабрали баш северну Италију, она каже да су ученици „кривци” јер препричавају једни другима своја искуства. „Прошле године је већина ђака била у Прагу, али су превагнули позитивни утисци са путовања једне мање групе ђака који су били у Италији”, објашњава директорка.

Славица Гавриловић из основне школе „Вук Караџић” у Лесковцу каже да се настава у природи планира школским програмом и да је најважније да дестинација буде у складу са наставним планом и програмом за одређени разред. Тако су за ђаке ове школе одабрани Сирогојно јер покрива народну традицију у другом разреду у којој је централна тема становање или Златибор будући да се учи о природним ресурсима и националним парковима…

– Екскурзије планирају одељенска већа такође у складу са наставним планом и програмом. Тражили смо и сагласност родитеља и уважили њихове предлоге, они су додали, рецимо, Бранковину где се налази гроб Десанке Максимовић или Муселимов конак у Ваљеву – објашњава Гавриловићева.

Агенцију која ће да реализује програм бира савет родитеља, додаје, који формира комисију, а маме и тате одлучују и о дневницама, односно накнадама за пратиоце.

 

Сандра Гуцијан