Eksperimentalna nastava u subotičkoj školi

Zahvaljujući profesorki srpskog jezika Milanki Stankić iz Subotice Osnovna škola „Sveti Sava“ jedina je obrazovna ustanova koja u nastavi primenjuje program „Korak ka kulturi“ koji tematski objedinjuje nastavne predmete.

Profesori na seminaru “Korak ka kulturi “

Metoda povezivanja je po Stankićevoj ideji akreditovana od 2002. godine u Ministarstvu prosvete i prosvetni radnici je rado biraju za seminar, dok učenicima pilot-odeljenja 8/e vršnjaci zavide zbog zanimljive nastave.

Tako su se na istom času “sudarile” lekcije iz tehničkog obrazovanja i o Ivi Andriću, a na čas petog razreda je prvo stigao nastavnik srpskog jezika koji je govorio o mostovima kao o inspiraciji, zatim je nastavnik muzičkog pustio muzičku “podlogu” o Višegradu, a učenici pravili makete mosta.

Učenicima se više dopadaju kreativni časovi

Milanka Stankić kaže da bi pre nego što se osmisli nastavni program prosvetni radnici u svim školama trebalo da sednu i dogovore se kako će povezati časove i gradivo, međutim, pošto se to još čini nedostižnim, sledeće godine povodom deset godina programa „Korak ka kulturi“ Stankićeva će izdati „Knjigu koleracije“ i napraviće izložbu fotografija sa svih putovanja i đačkih ekskurzija kako bi približila svoj metod rada i svima koji su nepoverljivi

Milanka Stankić

Marko Stantić, učenik 8/e razreda, tvrdi da su ekskurzije zanimljivije ako svi učestvuje u njihovoj pripremi kao što je to bilo pre nekoliko godina kada putovali u Beograd.

– Išli smo na izložbu o dinosaurusima i pripremili smo prezentaciju. Snimili smo i film i to smo prikazali drugarima, nastavnicima, direktorici škole, pedagogu, psihologu. Uživali smo jer su nas svi pažljivo slušali – objašnjava Marko.

Učenik 8/d Robert Irmeš kaže da mu je žao što je njegov razred išao na ekskurziju samo tako što je spakovao torbe, a 8/e se uvek mnogo bolje i zabavnije sprema za put.

– Prijalo mi je “parče” kulture koje sam dobila na seminaru u Subotici i u Budimpešti. Suboticu sada doživljavam na drugačiji način i od onda grad posmatram nekim drugim očima, jer su mi otkrili secesiju na koju nisam obraćala pažnju – kaže učiteljica Slađana Prodanov.

Blic