zarko obradovic beta

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић изјавио је данас да се још увек испитују узроци инцидента у Јагодини када је, прошле недеље током извођења вежбе Противтерористичке јединице, повређено двадесетак ученика и два наставника основне школе „17. октобар“.

„Директори могу да донесу одлуку да ли ће ђаци присуствовати таквом догађају, а лоше је то што се десило. Сада се испитују узроци и видећемо да ли су неки директори школа захтевали да се деца појаве на том догађају“, казао је Обрадовић за ТВ Б92 додајући да коначни извештај просветне инспекције о томе још није завршен.

Обрадовић је казао да је добио информацију о томе да је градоначелник претходно о томе разговарао са директорима школа, али да остаје да се види да ли су школски одбори о томе одлучивали.

Професор Електротехничког факултета и бивши помоћник министра за високо образовање Слободанка Турајлић рекла је за Б92 да децу без сагласности родитеља нико не може да води ван школе.

„Ја немам разумевања за то шта ће деца на антитерористичкој вежби и мислим да је то јефтнин маркетиншки потез који не може да нађе оправдање код родитеља, а сматрам да не треба ни да нађе на оправдање у Министарству просвете“, казала је она.

На питање како коментарише све учесталије појаве насиља у школама, Обрадових је казао да је реч о „систему вредности“.

„Све је последица стања у друштву и система вредности где дете схвати да му је сила начин за решавања проблема“, казао је Обрадовић указујући да је примећен пораст насиља у школама у Београду, Новом Саду, Ужицу, а да је у другим местима смањен.

Говорећи о инциденту у Параћину где је ученик прошле недеље из ватреног оружја пуцао у учионици, Обрадовић је казао да треба утврдити да ли се поштовао Правилник о безбедности у школи.

Он је казао да извештај инспекције о том инциденту још није завршен, али да информације које је добио указују на то да је школа покушала да прикрије тај инцидент.

РТВ