Ова власт као и већина власти на овим просторима се понаша «социјално одговорно», јер прича једно, а ради друго, те је образовање по просечној плати довела на најнижи ниво плата запослених у образовању у земљама у окружењу, као и нижи ниво од просечних плата у јавим предузећима која су изразити губиташи, а истовремено деле добит у истим предузећима. Да ли је потребно поменути образовну и квалификациону структуру запослених у просвети и поредити је са структуром у већини јавних предузећа.

Претходни разговори око плата у образовању су били јануара 2009. године, потписани протокол није испоштован. Министре ко је крив? Септембар месец 2010. године је био врућ за Владу, те је са Премијером уговорен састанак, после кога се све десило по систему «празних обећања», јер иза тога стиже протокол у коме нема ничег од договореног, који је посебно понизио просветне раднике. ГСПРС „Независност“ је у више наврата предлагао да се ускладе плате запослених у образовању са осталим буџетским корисницима пре замрзавања у току октобра 2010. године, о шта су се ресорна министарства оглушила. Циљ нам је био да се најмање плаћеним категоријама обезбеди гарантована минимална зарада, а да се са тим усагласе коефицијенти и задржи раније достигнути однос, што би се дефинисало Протоколом и Уредбом. Непосредно после оваквог игнорантског односа Владе у првој половини новембра је затражено хитно потписивање Протокола и у супротном запрећено штрајком, јер се није поштовао члан 18. ПКУ (у коме се говори о обавези потписивања Протокола до 15. новембра). Крајем новембра је по трећи пут упућен захтев за доношење Уредбе за предшколско образовање. Нико и никада није удостоио синдикате и почео преговоре са њима. Након оваквог оглушивања и игнорисања ГСПРС „Независност“ није ништа друго остало до организовања и вођења штрајка у нади да ће осионој Влади и ресорним министрима показати да у Србији постоје и просветни радници. Или, политичари имају за циљ да их обликују у просјаке и јаднике? Да ли је на делу покушај освете лоших ђака? Они мисле да могу да обаве данашњи посао јучерашњим методама, а да се ту затекну и сутра. Ми смо спремни да им опростимо, јер греше из страха да не погреше.

Главни одбор ГСПРС «Независност» је донео одлуку о ступању у штрајк и о томе обавестио Владу, ресорна министарства, начелнике школских управа и директоре школа. У «законски» штрајк ступили смо 24. 01. 2011. године, са почетком прве смене у школама, а даље организовање и вођење штрајка координирамо са другим репрезентативним синдикатима до потпуне обуставе наставе које се планира од 28. 01. 2011. године и трајаће до остварења захтева. Успех је увек дете смелости!

Обавештени 27.12.2010. Влада, ресорна министарства, начелници школски управа, директори и медији, одмах сутрадан уследио је позив за преговоре. Медјутим, ресорна министарства су потом «ћутала» све до 21.01.2011. године, те су на тај начин прекршили Закон о штрајку и Закон о раду који се односе на обавезу преговарања страна у спору пре почетка и за време трајања штрајка.

Да побољшања материјалног положаја запослених у образовању неће бити говоре и други чланови Закона о буџету: чланом 13. се продужава мораторијум на финансијски део Општег колективног уговора и суспендује могућност исплате свих врста награда предвиђених Посебним колективним уговором, осим јубиларних награда које су стечене у 2011. години, те је на тај начин још једном Влада прибегла дискриминацији запослених, а све у циљу поделе и прављења раздора у бићу просветара и покушаја рушења ИНСТИТУЦИЈЕ СИНДИКАТА. Чланом 8. Закона о буџету Влада је дефинитивно утврдила повећање плата у следећој години и на тај начин елиминисала синдикате и потпуно угасила социјалних дијалог који је и пре тога једва тињао.

Према овим поступцима и «уважавању» од стране Владе може се закључити да је следећи корак гашење образовања и угроженост нашег опстанка. Да ли ћемо им то дозволити? Из тих разлога ГСПРС „Независност“ уместо да свим члановима и просветним радницима у образовању пожели срећан Савиндан, присиљен је да вас, после свега, обавести да је све спремно за потпуну обуставу рада. Позивамо све запослене у просвети да се беспоштедно боре за своја права и остварење својих интереса који су угрожени од стране бахатог понашања социјално неодговорне Владе до потпуног остварења захтева. Блато може драгуљ упрљати, али га не може претворити у блато…1 Сада су на истом послу три синдиката, једина уметност у овом је: придружи се да би боље живео!

Процените и сами ко говори истину и ко се на овим просторима дрзнуо да се игра са образовањем да га угрожава, потцењује, уцењује, понижава и доведе до штрајка. Морамо схватити да под лошим кровом трпи цела зграда.

 

 

Београд, 26. 01. 2011.

ГСПРС «Независност»

проф др Томислав Живановић, председник