563374507584195fe3ca5c679464951 w640

Б92 истражује ко је задовољан буџетом и на шта ко планира да га потроши.
ИЗВОР: Б92 ПЕТАК, 2.12.2016. | 16:31

(Фото: Тхинкстоцк.цом)
Синдикати просвете сумирају 2016. Од 2017. неке од њих очекују 6% веће плате. Али сви очекују и да ће влада поштовати колективни уговор који предвиђа преговоре са синдикатима пре састављања буџета.
„Ми смо слали дописе влади и министарству, али одговоре немамо. Не сматрамо да је прикладнао да са конференције сазнајемо колики ће бити повраћај новца, јер желимо да избегнемо реч повећање“, каже Весна Војводић Митровић, просветни радник.
Како Б92 сазнаје, Европска комисија апелује на владе широм Европе да не умањују давања за здравство јер би то, како наводе, могло да доведе до знатно увећаних трошкова у будућности с обзиром на то да умањење издвајања за превентивну заштиту доводи до вишеструког повећања трошкова лечења. А у Србији, иако бројеви показују да је буџет за здравље три милијарде динара мањи од овогодишњег, ресорни министар за Б92 објашњава да је тај вишак новца ове године потрошен за отпремнине, због отпуштања.
„Ми ове године не идемо на отпуштања него на запошљавање. Буџет је повећан и преко 15 милиона евра иде за обнову КЦ Ниш, имаћемо најсавременију болницу. Направићемо систем за оболеле од дијабетеса, ићи ћемо на уговор и направити стабилност тржишта. Имаћемо и акцелераторе за зрачење, процењена вредност на 18 милиона долара“, каже Златибор Лончар.
Средства за оболеле од ретких болести повећана су за 55%, наводи Лончар. А за то време у околини Чачка пољопривредник Иван Милојевић мучи своју муку – куда са оним што произведе. Буџет министарства пољопривреде износиће око 43,8 милијарди динара, што је око 3,3 милијарде више него у 2016, што се Ивана и те како тиче.
„Значиће доста, али само да је боље тржиште. Не можемо да пласирамо нигде наше производе, али свако повећање би нам значило“, каже Иван Милојевић.
И управо нови буџет пољопривредницима нуди веће субвенције, а оне Ивану – нову наду.

Kako će ko trošiti budžet