Strepnja – Najteže je prvacima, koji su prestravljeni od nepoznatog, ne znaju šta im donose nove obaveze

Povratak u školske klupe, posle tromesečnog raspusta, veliki je stres za sve učenike, a posebno je teško prvacima koji dolaze u potpuno novu sredinu. Stručnjaci upozoravaju da je najveća odgovornost na roditeljima i nastavnicima, koji deci treba da olakšaju prve školske dane.

Psiholog Branka Tišma objašnjava za Press da dobar radni plan na početku nove školske godine može umanjiti stres učenika.

Plan je najvažniji

– Početak školske godine je težak i za đake i za roditelje, ali to može da se prevaziđe dobrim planom. Stariji učenici se ne raduju obavezama posle raspusta, mlađi bi se još igrali… Sigurno da je najteže prvacima, koji su prestravljeni od nepoznatog, ne znaju šta im donose nove obaveze niti kako će se u njima snalaziti. Zato je jako važno da roditelji prvačićima pričaju o tome šta ih sve lepo čeka u školi – novi drugovi, nove igre… Takođe, biće mnogo lakše ako deca i roditelji zajednički naprave dugoročan plan rada, u kom će precizirati šta očekuju do kraja školske godine – ističe Tišma.

 

Naša sagovornica kaže da roditelji prave veliku grešku što decu plaše školom, učiteljicom i novim obavezama.

Godina počinje bez problema

Zavod za udžbenike: Spremni za početak!

 

BEOGRAD – Zavod za udžbenike, po tradiciji, spremno dočekuje novu školsku godinu. Svi potrebni udžbenici su na vreme pripremljeni, odobreni i odštampani.

 

Besplatni udžbenici za učenike prva tri razreda širom Srbije, kao i osnovce u Beogradu, ovih dana se dostavljaju školama, dok su radne sveske i školski pribor, kao i udžbenici za srednjoškolce uveliko u prodaji. Udžbenici Zavoda imaju najpovoljnije cene u odnosu na sve druge izdavače.

 

Gužvi ispred knjižara Zavoda nema. Najveći broj učenika je obezbedio udžbenike u okviru kampanje pretplate. U Beogradu, osim dobro poznatih knjižara na Obilićevom vencu i u Kosovskoj, roditeljima i učenicima je na raspolaganju više od 20 privremenih maloprodajnih objekata u kojima se mogu kupiti udžbenici Zavoda, i to: određen broj knjižara „Službenog glasnika“ i „Stubova kulture“, opština Novi Beograd, knjižara „Belvil“ na Novom Beogradu, hala „Pinki“ u Zemunu, knjižare u opštinama Stari grad, Vračar, Zvezdara, Rakovica, Voždovac, Borča, kao i više od 100 knjižara u 60 gradova širom Srbije.

 

Tačne adrese i telefone knjižara građani mogu naći na sajtu www.zavod.co.rs

– Decu nikako ne bismo smeli da plašimo. Naravno, roditelji moraju biti svesni da se polaskom deteta u školu otvara nova faza u razvoju cele porodice. Time svaki član dobija novu, odgovorniju ulogu. Roditelji prvačića treba da vode računa da se dete pre polaska u školu osamostali, da se samo oblači, obavlja fiziološke potrebe, pere ruke, slaže knjige i pribor, da stekne naviku da na vreme ide na spavanje i da nauči koliko je važno da nešto pojede pre odlaska u školu – kaže naša sagovornica.

 

Ona navodi i da sa „treningom“ ustajanja na vreme treba početi nekoliko dana pre polaska u školu.

 

– Nenaspavano dete i dete koje nije jelo na vreme nervozno je i na času i van nastave. Jako je važna i razmena iskustva sa decom. Kada dete dođe kući i počne da priča utiske iz škole, roditelji moraju naći vremena da ga saslušaju – upozorava Tišma.

Zaborave sva slova

 

Pomoćnik ministra prosvete i nauke Želimir Popov kaže za Press da je na početku školske godine najveća odgovornost na nastavnicima.

Prof. dr Marko Bumbaširević apeluje na roditelje školaraca

Loša torba šteti kičmi i srcu

 

BEOGRAD – Više od trećine školaraca u Srbiji ima krivu kičmu, a glavni krivac za to su teške i nekvalitetne torbe – upozorava direktor klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCS prof. dr Marko Bumbaširević, i apeluje na roditelje da posebnu pažnju obrate pri kupovini đačkog ranca.

 

Bumbaširević za Press objašnjava kakva treba da bude đačka torba:

 

– Težina torbe ne sme da prelazi 15 odsto telesne težine deteta, a prazna torba ne bi trebalo da bude teža od kilograma. Teška torba ne opterećuje samo kičmu, već i srčani mišić. Zato je važno da torba bude kvalitetna, anatomski oblikovana i sa mekanim i širokim kaiševima, da bi je đaci nosili na oba ramena.

 

Naš sagovornik ističe da je jako važno da đačke torbe i rančevi na leđnoj strani imaju anatomsko ojačanje.

 

– Takođe, torba bi trebalo da ima više pregrada kako bi težina stvari mogla bolje da se rasporedi – upozorava Bumbaširević.

 

Neodgovarajuća torba stvara kod dece fizičke, fiziološke, ali i psihičke promene.

 

– Ankete sprovedene među osnovcima pokazale su da veliki broj učenika ne voli školu upravo zbog preteške torbe! Deca u strahu da nešto ne zaborave trpaju u torbu sve i svašta, a roditelji i učitelji, čiji je to posao, o tome ne vode dovoljno računa. Njihove torbe često su teške i po pet, šest kilograma, što je nedopustivo – objašnjava dr Bumbaširević, i ističe da nadležni moraju da se potrude da svaka škola dobije ormariće u koje bi deca odlagala svoje stvari.

– Ukoliko nastavnici odmah krenu da propituju, normalno je da će učenici imati stres od polaska u školu. Decu treba postepeno vraćati školskim obavezama. Posebno treba voditi računa kada su u pitanju prvačići i deca koja kreću u drugi razred. Nekada se dešava da učenici drugog razreda zaborave sva slova, ali to je potpuno normalno i nije razlog za brigu – navodi Popov, i dodaje da će ove godine u školske klupe sesti 72.000 prvaka, što je za oko 1.000 manje nego lane.

 

Savet psihologa – Svakom školarcu može se dogoditi da kiksne

I jedinica je ocena za đaka

 

Psiholog Branka Tišma kaže da se svakom školarcu može desiti da ga u školi uhvate nespremnog i da dobije jedinicu. Ona ističe da roditelji ne bi trebalo da odmah paniče zbog slabe ocene, već da prvo moraju da utvrde u čemu je problem.

 

– Ako vam dete kaže da je dobilo jedinicu, ne shvatajte to tragično. Ni slučajno nemojte da zbog toga odmah pretite i kažnjavate dete. Prvo treba naći uzrok slabe ocene i videti da li je problem u ritmu učenja, spavanja ili je u pitanju nešto drugo. Takođe, potrebno je obaviti razgovor sa predmetnim nastavnikom. Škole imaju otvorena vrata i jako je važno da roditelji dolaze u školu. Tako će imati uvid šta se dešava i moći će da na vreme reaguju – navodi Tišma.

 

Ekipa Pressa