Средњошколци из Шапца, Лознице, Ваљева, Прешева и Бујановца боравиће идућег лета у САД, а потом ће ђаци из Америке доћи у Србију

Наши ђаци прошлог лета у Америци

Ђурђа Јевтић, гимназијалка из Ваљева, прошле године је провела четири недеље у Америци, а после тога је Еби Керн, шеснаестогодишњакиња из Канзаса, стигла у Србију. На Ђурђу је снажан утисак оставило прво путовање авионом, па још прекоокеанско, огромна веверица која је јела крофну на травњаку испред Беле куће и „савршени Чикаго”. Еби је највише била изненађена слободом кретања коју имају млади у Србији, јер на улицама Канзаса није безбедно после 23 часа, одушевила се роштиљем и гостољубивим људима, а од свих градова које је обишла, највише су јој се допали Београд и Ваљево.

Ђурђа и Еби су биле део првог програма за младе лидере централне Европе који финансира БирозаобразовнаикултурнапитањаамеричкогСтејтдепартмента, а у оквиру којег ће и ове године више од 60 младих из Србије, Словеније, Мађарске и Словачке боравити у Америци.

– Ово је јединствена прилика да се већ са 16 година види Америка и да се вежба језик који си принуђен да говориш 24 часа пошто смо смештени у породици. Током боравка у САД, и после, када су амерички ђаци дошли у Србију, разбијене су многе предрасуде које смо имали једни о другима, а нарочито предрасуде које смо имали о вршњацима Албанцима, јер је у групи било и ученика из Прешева и Бујановца – каже Ђурђа Јевтић из Ваљевске гимназије.

Она лично није веровала да ће баш њу изабрати, пријавила се захваљујући флајеру који јој је дала професорска српског језика, а конкурисала је с пројектом „Како очистити реку Градац”. У САД је са ђацима из Србије осмислила пројекат уметничких радионица за средњошколце (ликовна, дизајн текстила, а посебно преправка старе одеће, стрипови…). Идеја је, прича Ђурђа, била да млади корисно утроше своје слободно време.

Наша ученица је прошле године обишла Вашингтон, који јој се није допао „јер је град у којем људи само раде, али не и живе”, затим Канзас, који је по њеним речима типичан амерички градић који гледамо на телевизији и где је била смештена у породици будуће другарице Еби, и на крају Чикаго који је одушевио, а где су похађали разне радионице и предавања.

– Американци су мислили да Срби једу само месо и проју, па ми првих недељу дана нису дали ни воће ни поврће док нисам питала зар они не једу салату. Неспоразум је отклоњен уз смех, а слично је било и када је Еби стигла у Србију и била изненађена чорбама и салатама на нашем столу – прича нам ова гимназијалка.

Јасмина Лазовић, координаторка програма из Иницијативе младих за људска права, објашњава да ученици који задовољавају критеријуме, могу да се пријаве на apply@yihor.org до 13. јануара.

– Програм организујеИницијативамладихзаљудскаправа, уз подршку америчке амбасаде у Србији и међународног центра „Меридиан” из САД.Учесници морају да буду други или трећи разред средње школе, како би по повратку у Србију имплементирали пројекат који је осмишљен у Америци. Дакле, није нам циљ да оду најбољи ђаци, већ они који имају свест о локалној заједници и идеје за решавање локалних проблема – каже саговорница.

Право учешћа имају средњошколци из неуниверзитетских центара – Шапца, Лознице, Ваљева, Прешева и Бујановца.

– Од учесника се очекује да желе да побољшају средину у којој живе и инспиришу друге да то учине, да су заинтересовани за међународну политику, да желе да упознају и размене знања и искуства са младима из других култура. Они ће посетити Вашингтон, Чикаго, као и један од градова у Северној Каролини, Мисурију и Вермонту. Након тога, 16 младих из САД ће у августу боравити у Србији и Мађарској, а програм ће бити завршен семинаром у Београду за учеснике из свих земаља – објашњава Лазовић.

С. Гуцијан