Ученици три најмлађа разреда вероватно крећу у школу празних ђачких торби. За три школске године држава потрошила 1,3 милијарде

 

Уџбенци које ће ђаци првог, другог и трећег разреда основих школа да добију бесплатно коштаће ове године око 740 милиона динара. Највећи део биће потрошен из републичке касе, а део трошкова сносиће и Покрајинска влада и градови Београд, Јагодина и Чачак. Иако је и пре три године, када је пројекат покренут, речено да ће исте књиге да користи више генерација, тек од овог септембра уџбеници би требало да заиста постану вишекратни.

До почетка школске године остале су још три недеље, а из издавачких кућа тврде да ће испорука уџбеника вероватно каснити и да ће ученици три најмлађа разреда у клупе сести празних ђачких торби. Неки издавачи још нису ни почели да штампају уџбенике, јер чекају потписивање уговора са Министарством просвете, како би знали колике количине треба да испоруче.

– Проблема са бесплатним уџбеницима има много. Кашњење је само један у низу – каже Гордана Кнежевић-Орлић, директорка издавачке куће ”Клет”. – Ми нећемо каснити, јер смо унапред одштампали књиге и то веће количине, али многи други хоће, јер чекају 15. август, када би требало сви да потпишемо уговор са Министарством и знамо које количине и којим школама испоручујемо.

Са друге стране, Зоран Трнинић, помоћник министра просвете, тврди да ће све да буде завршено у року и да ђаци и њихови родитељи не треба да брину.

– Комплети за око 210.000 ученика првог, другог и трећег разреда ће стићи на време – каже Трнинић. – Први пут ове године они морају да буду таквог квалитета да издрже три генерације. А само ће радне свеске деца да добијају нове. Уколико се испостави да неки уџбеник није довољно квалитетан да издржи три године, штету ће морати да надокнади издавач, а ђаци ће плаћати само ако га униште.

Овакав концепт, раздвојених радних (оних у које се пише) и нерадних уџбеника највећи је проблем, према мишљењу бројних издавача и педагога.

– Та деца су сувише мала да би учила из једног, а решавала задатке у другом уџбенику – сматра Гордана Кнежевић-Орлић. – А и ти нови, раздвојени уџбеници, нису прошли потребне контроле. Јер, када су истекли сви рокови, из Министарства су нам поручили да већ одобрене књиге морамо да раздвајамо на радне и нерадне.

Она тврди и да је пројекат поделе бесплатних уџбеника, без социјалних критеријума, промашај.

– Већини деце родитељи могу да купе књиге. Држава би требало да помаже само онима који немају новца и да им, ако треба, осим књига, плати и ужину и свеске.

 

ЗА ПЕТ ГОДИНА, ЦЕЛА ОСНОВНА

Пројека бесплатних уџбеника почео је пре две године, када је из државног буџета издвојено око 125 милиона динара за књиге првака. Сваке године додаје се по један разред, па је у 2010. години, на први и други разред потрошено око 420 милиона динара. Овог лета уџбенички комплети олакшаће буџет за 740 милиона динара. За пет година, ђаци свих осам разреда добијаће бесплатне књиге, а држава ће за то издвајати милијарде.

 

НАСЛЕЂИВАЊЕ ДО ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА

И до сада су ученици морали да враћају књиге, али су оне завршавале у старој хартији, а следећа генерација добијала је нове.

– Сада ће ученици првог и другог разреда да наследе коришћене књиге за музичко и ликовно, а остале да добију нове. За трећи разред ће све књиге да буду нове. А стигло је обећање да ће ове године квалитет да буде бољи, па да ће моћи да их користе и три генерације – каже Петар Аночић, учитељ у ОШ ”Стари град”.

 

И. МИЋЕВИЋ