sporazum kineski jezik obradovic vanhu

Министар просвете и науке Србије Жарко Обрадовић и амбасадор Народне републике Кине у Србији Ђанг Ванху потписали су данас Меморандум о сарадњи поводом реализације пројекта „Учење кинеског језика у основним и средњим школама у Србији“, којим ће већ од сутра за 2.462 ученика тих школа почети наставу на кинеском језику.

Министар Обрадовић рекао је, приликом потписивања меморандума, да ће тај пилот пројекат трајати до краја текуће године и да ће уколико буде успешан, кинески језик моћи да буде уведен као факултативни предмет.

„Овај пилот пројекат има за циљ да се кроз учење основа кинеског језика ученици основних и средњих школа у Србији упознају са кинеским језиком, културом и традицијом. На тај начин омогућавамо младим генерацијама да стекну још једну знатну предност и упознају и разумеју једну велики просперитетну државу и нацију“, рекао је Обрадовић.

Амбасадор Ванху је рекао да ће наставу ученицима у Србији држати 14 наставника из Кине и да је у Србији све више српских пријатеља Кине који показују интересовање за упознавање кинеске културе

Он је истакао да културна размена између две земље има дугу историју и оценио да има простора да се она у будућности развија.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић, који је такође присуствовао потписивању Меморандума, поручио је грађанима да уче кинески језик, јер ће им требати.

Јеремић, који је председавајући Међудржавног комитета за сарадњу Србији и Кине, оценио је да је Кина данас кључни фактор светског мира и економије и да све више утиче на политичка и економска кретања у свету.

Подсећајући да је Србија стратешки партнер Кине, једини у овом делу света, Јеремић је рекао да ће то партнерство давати све очигледније резултате.

РТВ