BLIC

gasa-knezevic-

– Bivši ministar prosvete Gašo Kneževih izjavio je danas da je obrazovanje visoki razvojni resurs društva, zbog čega sadašnje „tragično stanje“ mora rezultirati, ne samo zabrnutošću, već i akcijom.

Knežević je, na okruglom stolu „Kuda ide obrazovanje u Srbiji“ u organizaciji agencije Tanjug, naveo da je uloga države u tome veoma važna i da bi ona trebala da nađe pravo mesto obrazovanju u celokupnom sistemu vrednosti.

„Pitanje položaja obrazovanja je strateško pitanje“, kazao je Knežević, upozorivši da će se, ako se loša situacija u toj oblasti ne popravi, Srbija naći u situaciju da uskoro uvozi stranu radnu snagu.

Knežević je rekao i da su stranačke ankete u kojima je ocenjivana uloga obrazovanja u izbornom ciklusu pokazale da svega dve odsto ispitanika misli da dobro vođenje obrazovanja može da ima uticaj na položaj stranke na sledećim izborima.

On je rekao da je problem i to što sve veći broj učenika, odnosno oko 70 odsto njih, ide na privatne časove matematike kako bi dopunili svoje znanje, što, prema njegovim rečima, ukazuje na to da nastavnik ili ne zna ili ne želi da prenesu znanje učenicima.

Knežević je lošim ocenio i to što se rekonstrukcijom vlade obrazovanje spaja sa resorom nauke, dodajući da je obrazovanje stvar za sebe i da ima za zadatak da formira mlade ličnosti i prenese im znanja.

„Zašto se nije fizička kultura spojila sa kulturom. Ja mislim da to ima više veze nego nauka sa prosvetom“, zaključio je Knežević.