Објављен коначан распоред ученика примљених у средње школе. Упис сутра и прекосутра. По првој жељи распоређено 65 одсто деце.

У матичним основним школама у Србији јутрос је објављен коначан распоред ученика примљених у средње школе.

Резултати расподеле по школама и образовним профилима објављени су у посебним просторијама, у складу са ранијим препорукама повереника за информације од јавног значаја, односно не могу бити залепљени на улазним вратима и излозима школе.

Упис је предвиђен у понедељак и уторак, 8. и 9. јула.

Овога пута, због крађе тестова из матерњег језика и математике, резултати мале матуре одржане 17. и 19. јуна нису признати, па се деца уписују у средње школе на основу успеха од шестог до осмог разреда и резултата са релевантних такмичења.

У јуну око 2.000 осмака није изашло на завршни испит, па ће, без обзира што су резултати овогодишње матуре поништени, морати да полажу у августу, јер је тај испит обавезан.

Преостала слободна места за упис ђака у другом кругу биће објављена 8. јула, а упис ових ученика је 12. јула.

Према речима председника Републичке уписне комисије (РУК) Зорана Костића, по првој жељи распоређено је 65,12 одсто деце, што је боље него прошле године, иако се овога пута нису рачунали бодови са мале матуре.

Лани је 60 процената ђака уписано по првој жељи, рекао је Костић и навео да је по прве три жеље распоређено 86 одсто бивших осмака, што је на прошлогодишњем нивоу.

Костић је навео да је остало око 10.000 места за други круг, чак и у неким гимназијама попут Обреновца, Лазаревца, Младеновца и у другим градовима, као и у техничким школама.

Такође, у неким школама попут нишке Медицинске, Треће гимназије у Београду, Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, биће дозвољено отварање новог одељења због тога што је велики број вуковаца имао исти број бодова, рекао је Костић.

Он је навео да се школе, ако буде сличних ситуација, могу обратити Министарству, преко школских управа, и тражити проширење.