ucionica-527

RTS-1

Грански синдикат просветних радника „Независност“ и Унија синдиката просветних радника данас одлучују да ли прекидају штрајк.

На седници Главног одбора Гранског синдиката просветних радника „Независност“ и Управног одбора Уније синдиката просветних радника Србије требало би да се донесе коначна одлука о томе да ли ће чланство прихватити споразум с Владом или наставити штрајк.

Споразумом је предвиђено да запосленима у просвети буду исплаћене заостале јубиларне награде и отпремнине, док ће, поред редовног повећања зарада, њихов додатни раст зависити од прихода у буџету.

Протокол су у петак увече потписали Синдикат радника у просвети Србије и Синдикат образовања Србије, а на преговоре нису дошли представници Уније синдиката просветних радника Србије.

Министар просвете Жарко Обрадовић изјавио је да се нада да ће и друга два синдиката прихватити споразум, пошто је важно да се ђаци врате својим редовним обавезама и испуњавању плана и програма, јер треба надокнадити пропуштено градиво.

Министар каже да ће испуњење обавеза из протокола о побољшању материјалног положаја запослених у просвети зависити од економске ситуације и позвао ђаке да се од понедељка врате на наставу.