Kosovskim studentima danas su uručene prve diplome koje je overila Evropska asocijacija univerziteta u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine pod posredstvom Evropske unije

Diplome će kosovskim studentima omogućiti da nastave studije ili traže posao u Srbiji.

Izaslanik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar rekao je na ceremoniji uručenja 74 diplome da se dogovorom o diplomama uklanjaju prepreke za zaposlenje.

„Inicijativa za prihvatanje diploma je rezultat dogovora Kosova i Srbije i donela je rešenje za ljude u obe zemlje, koji su se suočavali sa preprekama u zaposlenju zbog neprihvatanja diploma“, rekao je Samuel Žbogar.

Kako je saopštila kancelarija Evropske unije u Prištini, diplome je overio komitet Evropske asocijacije univerziteta na osnovu dogovora Beograda i Prištine vođenog pod posredstvom Evropske unije u Briselu.

Komitet se sastoji od akademskih eksperta koji su potvrdili da su universitetske diploma izdate ispravno od nadležnih institucija i u skladu sa najboljom evropskom praksom. Kosovski ministar prosvete Ram Buja rekao je da je danas počelo otklanjanje prepreka u oblasti visokog obrazovanja.

Dnevni AKTER