Уписни рок за будуће средњошколце неће бити померен, а тест из српског се неће понављати, поручио помоћник министра просвете Зоран Костић. Резултати из математике нису спорни, а у уторак ће бити објављени коначни резултати, каже Костић.

Помоћник министра просвете Зоран Костић рекао је да неће бити померања уписног рока за будуће средњошколце, као и да се тест из српског неће понаваљати.

Zoran-Kostic.jpg

„Ми једноставно нећемо да идемо на поновно тестирање, јер би то било малтретирање деце. После седам дана нема више оправдања да се нешто помери“, рекао је Костић, који је и председник Републичке уписне комисије.

Костић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да ће се комисија састати данас и да ће на састанку изнети све чињенице до којих је дошао, као и да постоји неколико опција за решавање проблема.

„Имамо резултате тестова из српског и математике, математика није спорна. Видећемо какву ће одлуку Комисија донети“, рекао је Костић, који се МУП-у захвалио на томе што је пронашао починиоца.

Костић је најавио да ће сутра бити објављени коначни резултати, да ће потом у наредна два дана будући средњошколци попуњавати листе жеља и да након тога следи уписни рок.

„Нема разлога за померање уписа“, рекао је Костић и деци препоручио да воде рачуна о попуњавању листе жеља и да попуне што више жеља.

Упис ученика у првом кругу предвиђен је за 8. и 9. јул, док други уписни круг на преосталим слободним местима почиње 9. јула и траје до 12. јула.

Осми разред је ове године завршило 70.385 ђака, а малу матуру је први пут полагало и око 1.200 одраслих полазника програма „Друга шанса“.

У средњим школама има скоро 80.000 места, око 10.000 више него што је осмака.

РТС