Помоћник минисПротокол за просветаре тра просвете Зоран Костић изјавио је јутрос да ће репрезентативним синдикатима у уторак бити представљен протокол којим ће бити прецизирано колико држава може да изађе у сусрет захтевима запосленим у просвети.

На изради протокола заједнички раде министарство просвете и министарство финансија, како би се утврдило да ли има новца у буџету за повишице, јубиларне награде, светосавске награде и друге захтеве синдиката просветних радника, рекао је Костић, гостујући на РТС-у.

Костић је истакао да је све спремно за почетак школске године, 3. септембра, упркос најави да ће доћи до штрајка просветних радника у случају да њихови захтеви не буду испуњени.

„Повишице зависе од могућности буџета. Имам потврде да је све спремно за почетак школске године“, навео је Костић.

Он је указао да је урађена Стратегија за образовање која треба да „нас приближи ЕУ стандардима и систему“ али да треба имати у виду специфичности сваке земље.

„Ми рационализацију вршимо у последње четири године. Смањили смо број одељења за 1.580, а систем је напустило 185 људи са отпремнинама“, рекао је Костић и додао да репрезентативни синдикати помажу министарству просвете у рационализацији.

Костић је истакао да ће сви ученици до четвртог разреда, како је прописано, добити бесплатне уџбенике и да је до сада подељено 80 процената уџбеника.

Помоћник министра просвете истакао је да је све спремно за полагање матуре за ученике који нису полагали у јуну, када према његовим сазнањима, на полагање није изашло 1.520 ђака.

Састанак представника синдиката образовања са представницима ресорних министарстава, одржан пре два дана, завршен је без конкретног договора о повећању плата просветарима, а тада је најављено да ће разговори бити настављени наредне седмице.

Штрајк упозорења, 3. септембра, најавили су Унија синдиката просветних радника и Форум београдских основних школа, чији чланови тога дана неће одржати први час у јутарњој смени.

РТВ