kr

B-92

Kraljevo– Šest meseci posle zemljotresa u Kraljevu nastava u školama u tom gradu još uvek nije normalizovana. Časovi od 30 minuta, đaci u školama do 8 uveče.U Školskoj upravi u Kraljevu tvrde da sanacija objekata ne kasni i kažu da se nadaju da će učenici od 1. septembra sedeti u svojim klupama.

Već gotovo pola godine učenici kraljevačke Gimnazije i Osnovne škole „Vuk Karadžić“ dele klupe.

U odeljenju ove osnovne škole u naselju Ribnica nastavu pre podne slušaju osnovci, dok njihova mesta u popodnevnim satima zauzimaju učenici trećeg i četvrtog razreda Gimnazije.

I bez štrajka, časovi u kraljevačkim osnovnim i srednjim školama traju po pola sata. Nastava se odvija u četiri smene, pa učenici iz škole izlaze u 8 sati uveče.

Direktor Gimnazije u Kraljevu Miroslav Vidić kaže da su problemi u radu složeni, naročito u susret prijemnim ispitima, za koje pripremnu nastavu drže na nekoliko različitih lokacija u gradu.

„Ne možemo u dnevni raspored časova uklopiti sedme časove i neke vannastavne aktivnosti koje bi bile obavezne po planu i programu“, kaže Vidić.

Zgrada kraljevačke Gimnaziije, u kojoj se nalazi i Ekonomsko-trgovinska škola, zatvorena je deset dana nakon zemljotresa.

Za konstruktivnu sanaciju ovog objekta površine 8.000 kvadrata Vidić kaže da je potrebno oko 19 miliona dinara.

„Za sada još nemamo nagoveštaja da su sredstva obezbeđena, nadamo se da će Ministarstvo naći ta sredstva i obezbediti da naši učenici od 1. septembra naredne školske godine pohađaju nastavu u svom objektu“, dodao je on.

Sanacija kraljevačkih škola u nadležnosti je Ministarstva prosvete. Do sada većina objekata obnovljena je sredstvima donatora, među kojima su i beogradske opštine Voždovac i Zvezdara.

Načelnik Školske uprave u Kraljevu Žarko Milosavljević kaže da obnova školskih objekata ne kasni, jer su oštećenja bila velika, pa su u škole tek pre dve nedelje počeli da stižu projekti sanacije.

„Što se tiče osnovnih škola, bez obzira na to koliko račun bude to će biti pokriveno. Što se srednjih škola tiče, ja sam pre desetak dana razgovarao sa ministrom i ministar mi je rekao da je bio kod predsednika Vlade i da su se dogovorili da će potraživati iz rezerve budžeta sredstva za saniranje srednjeg obrazovanja“, dodaje Milosavljević.

U Školskoj upravi u Kraljevu kažu da je do sada radnim subotama nadoknađena polovina časova izgubljenih zbog zemljotresa i tokom štrajka prosvetnih radnika, kao i da je ministar prosvete Žarko Obradović dozvolio da školska godina bude produžena pet radnih dana.