25_osmaci

Upisne aktivnosti u srednjim školama u Srbiji se približavaju, a prošle godine osmaci su najveće interesovanje pokazali za profil kuvar u beogradskoj Ugostiteljsko-turističkoj školi.

Za jedno mesto u toj školi konkurisalo je gotovo sedmoro kandidata, a ne manje atraktivno bilo je i zanimanje tehničar za bezbednost saobraćaja u kragujevačkoj Politehničkoj školi, gde se prijavilo sedam puta više đaka od broja planiranih upisnih kvota za to zanimanje.

Za profil medicinska sestra – tehničar u novopazarskoj Medicinskoj školi konkurisala su 6,3 osmaka, a tehničar za bezbednost saobraćaja bio je najtraženiji i u valjevskoj Tehničkoj školi, gde je se za jedno mesto prijavilo 5,7 đaka.

Za farmaceutskog tehničara u Medicinskoj školi u Kragujevcu konkurisalo je nešto više od pet kandidata, a prošle godine bio je interesantan i smer administrator računarskih mreža u beogradskoj Elektro-tehničkoj školi „Nikola Tesla“.

U Nišu se najviše tražio profil farmaceutski tehničar u Medicinskoj školi, u Novom Sadu tehničar za bezbednost saobraćaja u tamošnoj Saboraćajnoj školi, a osmaci u Leskovcu prošle godine najviše su se interesovali za zanimanje tehničar drumskog saobraćaja u Tehničkoj školi.

Učenici osmog razreda ove godine polažu završni ispit, takozvanu malu maturu, kojim će se ispitivati stepen usvojenosti obrazovnih standarda za kraj obaveznog obrazovanja.

Na testu se polažu zadaci iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike. Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović najavio je da će priručnik za polaganje tog testa biti objavljen prvih dana maja, kada bi trebalo da bude poznat i tačan datum polaganja male mature.

Probni test završnog ispita osmaci će raditi 14. maja, najavio je Obradović.

Autor:

Agencija Tanjug