U Istraživačkoj stanici „Petnica“ u toku su letnji kampovi za srednjoškolce. U naredna dva meseca planirano je 16 kampova, uključujući jedan medjunarodni i dva terenska na Debelom brdu i planini Povlen.

Letnji-kampovi-za-srednjoskolce-u-Petnici

Letnji kampovi za srednjoskolce u Petnici

U Istraživačkoj stanici „Petnica“ (ISP), kod Valjeva, u toku su letnji kampovi za srednjoškolce, saopšteno je zi te naučne ustanove za rad sa talentovanim djacima i studentima.

„Led su probila“ 64 polaznika iz BiH i Srbije zainteresovana za istoriju, računarstvo, astronomiju i hemiju, koji će u Petnici boraviti do 17. jula.

 

U naredna dva meseca planirano je 16 kampova, uključujući i medjunarodni kamp Petnica International, kao i dva terenska kampa na Debelom brdu, na planini Povlen.

Svrha tih seminara je, kako je saopšteno, „učenje, učenje i samo učenje“ i oni „nemaju za cilj bilo kakva naučna otkrića“.

Na letnjim kampovima učestvuju polaznici samostalnih istraživačkih projekata, koji su se za to pripremali kroz zimske teorijske i prolećne metodološke seminare.

Precizirano je da su ideje za te istraživačke projekte dali sami polaznici seminara, koje su razmatralni stručni saradnici Istraživacke stanica Petnica, koji će mladim „petničarima“ pomagati u realizaciji njihovih ideja.

Takodje je saopšteno da Istraživačka stanica „nastoji da široj javnosti ukaže na to koliko su ti mladi ljudi pametni, vredni i željni dokazivanja, sa nadom da će društvo imati sluha za potrebe mladih, obrazovanih i pametnih ljudi“.

Od 1982. kroz Istraživačku stanicu „Petnica“ prošlo je nekoliko hiljada talentovanih djaka i studenata iz zemlje i inostranstva.

(Beta)