Vlada Mađarske izrazila je očekivanje da će prijemni ispit na novosadskom Pravnom fakultetu biti ponovljen za one kandidate kojima nije bilo omogućeno da na tom ispitu polažu mađarski jezik i književnost.

Reč je o kandidatima koji su srednju školu završili na mađarskom jeziku, a na prijemnom ispitu su dobili zadatak da polažu ispit iz srpskog jezika i književnosti – na mađarskom jeziku.

„Sa zaprepašćenjem smo primili vest da su mađarski učenici, za razliku od dobro uhodane desetogodišnje prakse na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, mogli da polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku, ali iz srpskog jezika i književnosti“, navela je mađarska Vlada u saopštenju, a prenose vojvođanski mediji na mađarskom jeziku.

Dodaje se da Pravni fakultet o tome nije obavestio kandidate pa su mađarski učenici, ne svojom krivicom, na prijemnom ispitu postigli lošije rezultate od očekivanih i nisu uspeli da se upišu na budžetsko finansiranje studiranja.

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec rekao je, nakon što su na Pravnom fakultetu odbijene žalbe četvoro kandidata, da je Savet spreman, ukoliko ga za to ovlaste oštećeni đaci, da pokrene čitav niz pravnih postupaka u vezi sa povredom njihovog prava.

Nagovestio je da je moguće zatražiti i sudsko preispitivanje odluke dekana o odbijanju žalbi, kao i da je moguće da se kandidati žale Zaštitniku građana Srbije, Poverenici za ravnopravnost iPokrajinskom ombudsmanu, ali i Evropskom sudu za ljudska prava.

(Beta)