logo

Оригинални рецепт за нови специјалитет просветне синдикалне сцене никога не оставља равнодушним. Да ли је тајна његове заводљивости у непоновљивим састојцима, вештини припреме или посебном стању свести у којем се конзумира – показаће време. Једно је, међутим, извесно: када једном прогутате „маглу“ у обланди од чврстих обећања, ваша перцепција стварности, али и прошлости и будућности биће озбиљно искривљена.
Вештина фалсификовања прошлости и порицања властитих ставова, показала се као нестабилан темељ „двеју кула“ синдикалног отпора трговцима магле. А онда се преко ноћи променило готово све: усмено обећање министра просвете унапређено је у чврсту и необориву гаранцију, снажнију од писаних гаранција Владе и потписа два ресорна министра. Потписивање ПКУ проглашено је врхунским успехом најдужег штрајка у историји просветне синдикалне борбе.
Једино што је у целом овом кулинарском замешатељству остало непромењено јесу – „кривци“: ГСПРС „Независност“ и Синдикат образовања. До потписивања Споразума, 18. фебруара 2015, наше колеге у УнијиСПРС и СРПС-у третирале су нас као маргиналне, ефемерне пратиоце на путу ка остварењу свих штрајкачких захтева. Нашу самосталност у одлучивању и процену да потписивање Споразума, као и излазак из штрајка представљају највише што се у датом тренутку може издејствовати за запослене у образовању, УНИЈА и СРПС карактеришу као куповину магле, издају, кукавичлук и изневеравање принципа синдикалне борбе. Штавише, за властиту лошу процену и неуспех оптужују управо нас. Било би смешно да није жалосно.
Управо као када се рекламе на телевизијском каналу који сте одабрали толико одуже да се више никако не можете поуздано сетити зашто сте се уопште за тај канал одлучили и шта сте почели да гледате, тако се и сада на синдикалној сцени заборавност и замор чланства користи као параван за прикривање истине. Овако „одговорно“ лидерство упечатљиво је дочарао још Домановић у свом „Вођи“, мада је тамо, за разлику од нашег времена, мудрац предводник признао да нити зна куда бауља, нити може бити одговоран за друге. И тако… Када се подвуче црта након петомесечног путовања, јасно је да никакав специјалитет, макар то била „магла“ у обландама од чврстих обећања, не може оправдати последња два месеца тумарања, обмањивања и додатног урушавања крхког стандарда синдикалног чланства. Осим, можда…
Популистичким наступима, УНИЈА и СРПС настојали су током протекла два месеца да наруше углед и преотму чланство синдикатима који су интензивно радили на изради Каталога за запослене у образовању, што је прва етапа у изради законске регулативе о платним разредима. Тада је значај нашег рада оспораван, а сада је то активност којој намеравају да се посвете и „победници“ војсковође Пира. Демагошким методама замаглили су нашу искреност и компетенцију у процени околности. Али сада, када се магла подигла, јасно је свима где се налазимо…

ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ