matura

Test iz srpskog jezika i matematike osmaci polažu sutra i preksutra. – U školama 86.000 mesta za buduće prvake

Da bi završili osmoletku, čak i ako ne žele da obrazovanje nastave osmaci će prvi put ove godine polagati završni ispit iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike – 23. i 24. juna. Položiće svi koji izađu na proveru znanja osim učenika koji zbog neprimernog vladanja budu udaljeni iz ispitne sale. Za prolaz nije potreban ni bod, što ne znači da poeni nisu važni. Naprotiv. Od rezultata završnog ispita zavisi da li će osmaci uspeti da upišu željene srednje škole.

– Osvajanje bodova je najveća motivacija za đake. Nema praga znanja, ali koliko poena učenik sakupi na maloj maturi i na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda toliko će se dobro plasirati na rang-listi za upis – kaže Želimir Popov, pomoćnik ministra prosvete i nauke.

Podsetio je da se maksimalno može osvojiti 100 poena na osnovu školskog uspeha i mature i da ispit počinje u 10 časova.

– Treba im bar pola sata da razbiju eventualnu tremu u razgovoru sa drugarima, provere da li su poneli potreban pribor i đačku knjižicu sa overenom fotografijom i upisanim identifikacionim brojem. Bez žurbe treba da zauzmu mesta i sačekaju da ministar prosvete i nauke izvuče „dobitnu kombinaciju” pitanja u direktnom prenosu na RTS-u deset minuta pre početka ispita – objašnjava Popov.

Ispit će trajati dva sata. Završnu proveru znanja đaci će polagati u najvećoj prostoriji osmoletke, u klupama će sedeti po jedan učenik a najmanja udaljenost između dva đačka stola mora biti 1,2 metra. Dežurni profesori neće smeti da napuste ispitnu salu dok test traje.

– Na oba ispita biće po 20 zadataka, deset poznatih iz zbirke za pripremu završnog ispita, pet delimično izmenjenih, a može biti promenjen redosled ponuđenih odgovora ili cifre u matematičkim pitanjima; i imaće pet nepoznatih zadataka. Na maturi može da se osvoji maksimum 40 bodova, po 20 iz svakog predmeta – pojasnio je pomoćnik ministra prosvete i nauke.

Za nešto manje od 80.000 osmaka ove godine predviđeno je oko 86.000 mesta, kaže naš sagovornik.

Preliminarni rezultati mature biće poznati najkasnije do 29. juna, a konačni 3. jula. Dan kasnije i 5. jula popunjavaju se i predaju liste od 20 željenih škola. Prvi krug upisa obaviće se 13. i 14. jula, a drugi 16. jula.

Milenija Simić-Miladinović

———————————————————–

Zadatke čitati pažljivo

– Najvažnije je da deca pažljivo čitaju zadatke – ističe Milica Tomović, profesor srpskog jezika u OŠ „Braća Baruh” i jedna od autora Zbirke zadataka iz srpskog jezika za ovogodišnji završni ispit u osnovnom obrazovanju. Ispit je mnogo lakši nego prethodnih godina, dodaje ona i primećuje da su najveći problem malih maturanata na probnom testu srpskog jezika bili brzopletost i nepažnja.

Matematički zadaci neće biti teži od onih koje su đaci već radili na kontrolnim i pismenim vežbama, tvrdi Jagoda Rančić, profesor matematike u OŠ „Kosta Abrašević” i jedna od autora aktuelne Zbirke zadataka iz matematike za završni ispit.

– Zadaci se ne moraju rešavati redom. Preporuka je da se prvo urade najlakši, a najmanje pet zadataka svi đaci mogu tačno rešiti. Za pitanja iz geometrije obavezno treba nacrtati sliku koja đacima pomaže ako se zbune. Važno je prikazati postupak rada. Prvo se piše grafitnom olovkom, proveri se rezultat, pa se podeblja hemijskom – kaže Rančićeva.