Мала матура је прошла – да ли је била регуларна или је брука за државу и друштво, представници Министарства просвете и Форума основних школа не могу да се сложе. У удружењу „Родитељ“ инсистирају на бољој повезаности просветних радника, родитеља и државе, како се овакви проблеми не би понављали.

Oko.jpg

„Проваљени“ тестови из математике, одложено полагање, спекулације да је и нови тест унапред откривен, обележили су завршни испит за осмаке. У ресорном министарству тврде да је, на крају, све било регуларно. Са друге стране, у Форму основих школа сматрају да мала матура представља бруку за државу и друштво.

Помоћник министра просвете Зоран Костић рекао је, гостујући у емисији „Око“, да је тест из математике прошао добро и да је више од 90 одсто ученика изашло на испите. Каже и да улога полиције у обезбеђивању тестова и полагања није ништа необично, јер су нешто слично чинили годинама, а сада су помогли како би се све урадило на време.

Представници просветних радника и родитеља сматрају да је све у реду само формално, а да заправо ништа није у реду.

„Тестови су проваљени, продавали су се, обесмишљена је матура и то је шамар свима“, каже председница Форума београдских основних школа Радмила Додић.

За Бојану Селаковић из удружења „Родитељ“ просветни систем личи на естраду, „дошло се до тога да се оно што се обично дешава у септембру, сада догађа и на крају школске године“.

Помоћник министра тврди да тест који је у уторак увече објављен у неким медијима и представљен као резервни тест из математике, то сигурно није био.

„Неко је покушао да прави нове тестове од три комбинације које су биле проваљене, то је рађено да би се људи узнемиравали. Проверили смо и сазнали да то нису ти тестови и зато смо одмах демантовали“, каже Костић.

Према његовим речима, све што су добили, са свим доказима, проследили су МУП-у.

Костић каже и да се дан раније, када се сазнало да је тест проваљен, реаговало на прави начин, одлагањем испита. „Сматрам да нисмо угрозили права деце и да смо учинили добру ствар“, истиче Костић.

Одлагање теста, додатни стрес за децу

Радмила Додић, ипак, сматра да је раније требало обавестити јавност да су тестови откривени, пре него што су деца ушла у сале.

„Било је много стреса, било би интересантно да психолог исприча анализу шокова које су деца доживела и одлагање, и овом поруком министра да је и то део одрастања“, истиче Додић.

Говорећи о гласинама да је и тест из српског такође откривен, помоћник министра каже да Министарство није добило никакве конкретне доказе као што је то било са тестовима из математике.

На причу да све иде и на душу родитељима који су тест куповали, Бојана Селаковић каже да она свом детету тест не би купила, али да је проблем у томе што се изгубила васпитна улога школе.

„Нема везе између родитеља и школства, јер ми из нашег угла кажемо, школа ће ми дете довести у ред. С друге стране, просветни радници су често врло немотивисани. Разумем то, али ако нема те синергије родитеља, просветних радника и власти, онда ми можемо да причамо о реформама само на папиру“, каже Селаковић.

Говорећи о погрешној комбинацији теста који су радили ученици у Пироту, помоћник министра је рекао да ће, иако је тест признат, бити предузете одговарајуће мере против директора школе који је требало да стара о процедури.

РТС