Медаље младих хотелијера

Студенти Високе хотелијерске вратили су се са европског такмичења са три медаље – две бронзане у категорији рецепције хотела и куварства и једне сребрне медаље за сервис кафе.

На недавно одржаном међународном такмичењу Асоцијације Европских хотелијерских и туристичких школа у Хагу, студенти Високе хотелијерске школе освојили су три медаље. Две бронзане припале су студентима који су се такмичили у категорији рецепције хотела и куварства, а сребрна медаља освојена је за сервис кафе.

На међународном такмичењу у Хагу учествовало је 630 такмичара из 32 земље. Србију је представљало шест студената Високе хотелијерске школе. Они су овако започели међународну каријеру.

„Изванредна прилика за нас да се сусретнемо са колегама из иностранства који су морам да признам имали много боље услове и много бољу припрему за ово такмичење него ми“, рекла је Јована Илић, која је освојила бронзану медаљу у категорији рецепција

„Међутим, чињеница је да смо донели три медаље са шест учесника, мислим да довољно говори о томе колико је ниво енглеског језика добар и колико смо показали неко професионално држање и понашање“, објашњава Јована Илић.

Душан Тодић, који је освојио бронзану медаљу у категорији куварство, рекао је да су судије оцењивале, али оно што је, како каже, суштина такмичења јесте тимски рад, креативност, неке иновације, правилно коришћење намирница.

„Ја мислим да се наш јеловник баш био издвојио од других био је стварно иновативан, био је стварно креативан“, рекао је Душан Тодић.

У последње четири године, студенти ове школе су на међународним такмичењима освојили 11 медаља. Најуспешнији су били кувари.

„Највише захваљујући пракси и вежби. Ми имамо кабинетску наставу два пута недељно, па је ту присутна и тромесечна пракса. Висока хотелијерска је једина која производи овакав профил, са оволиким вежбама“, рекао је Душко Штулић, наставник вештина кулинарства.

Интернационалну каријеру остварили су и студнети Високе хотелијерске школе који нису освајали медаље, јер је диплома која се стиче по завршетку трогодишњих студија призната свуда у свету.

Каријера им је загарантована и у Србији, а то доказује податак да кувара, на пример, нема на бироу рада.

РТС