dr-protest_310x186

VEČERNJE NOVOSTI

Deo prosvetara u Srbiji ponovo u generalnom štrajku, čekaju da im država odgovori na zahteve. Oko 250 škola potpuno obustavlja nastavu. U vladi pri kraju priprema „dobrog predloga“.UČIONICE će u ponedeljak da budu prazne u bar 250 škola u Srbiji, najavljuju sindikati prosvete koji su u štrajku. Prosvetari su odlučili da radikalizuju štrajk, jer država i dalje nije našla rešenje za njihove zahteve. Kažu, čekaju odgovor od ministra prosvete na zahteve koje su mu dali u petak, tokom protesta u Beogradu. Ministar je u nedelju, za „Novosti“, najavio da će im u ponedeljak odgovoriti!

Tim Ministarstva finansija je još u nedelju razmatrao kakve su mogućnosti u budžetu za povišice plata u prosveti.

– Verujem da ćemo se vrlo skoro dogovoriti i da će štrajk da bude prekinut – kaže Obradović. – Sindikati su mi dostavili tekst sa nekim starim i nekim novim zahtevima. Deo nije sporan uopšte, ali za ostale moram da se konsultujem sa premijerom i Ministarstvom finansija. Još ne mogu da kažem šta će biti konačna ponuda za prosvetare.

On naglašava da su se zahtevi štrajkača umnogome pomerili sa početnih, koji su bili nerealni. A sada se, kaže, vidi pomak.

ŠKOLSKA GODINA SINDIKALCI upozoravaju da je školska godina, posle dva meseca štrajka, dovedena u pitanje. I ako bude regularno privedena kraju, znanje učenika je, kažu, značajno ugroženo. Ministar Obradović tvrdi da đaci ne treba da brinu za regularnost školske godine. – Doveden je u pitanje samo kvalitet nastave i znanja koje đaci dobijaju, ali ne i održavanje školske godine – kaže Obradović.

– I sindikati sada prihvataju realnost situacije u kojoj se Srbija nalazi, za razliku od početnih koraka, koje su nazivali taktikom pregovaranja – dodaje Obradović.

I dok ministar veruje da će posle više od dva meseca štrajka država i sindikati uskoro naći zajednički jezik, štrajkači čekaju ponudu, pa će tek onda da se izjasne.

Do tada, mnogi se vraćaju potpunoj obustavi nastave. U ponedeljak, prema najavama štrajkača, neće raditi 13 beogradskih gimnazija, desetak stručnih škola, većina srednjih škola u Čačku…

– Prema podacima sa terena, nastave neće biti u 250-300 škola. Nije mali broj, jer je reč o oko 20.000 zaposlenih – najavljuje Miodrag Antić, potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika. – Prosvetari bi, naravno, želeli da se ova mučna situacija što pre okonča. Umorni smo od štrajka, iznevereni i poniženi. A šta takvi možemo da pružimo đacima?!

Svima je, dodaje, od drugog dela plate oduzeto oko 30 odsto, što za profesore znači umanjenje od 10.000 do 14.000 dinara. Spremačice su u pojedinim školama dobile ukupno 10.000 dinara platu za februar, a jednako su morale da čiste, bez obzira da li časovi traju pola sata ili 45 minuta.

Prazne učionice u 13 beogradskih gimnazija najavio nam je Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija. Časove neće držati uopšte, kaže, sve dok sa državom ne postignu dogovor.

– Na poslednjem sastanku Odbora za prosvetu Skupštine Srbije rečeno je da bi budžet trebalo „reorganizovati“ i tako obezbediti plate za prosvetne radnike. Smatramo da je to jedino rešenje za izlaz iz ove situacije koja traje već dva meseca – zaključuje Sokić.