КРАЉЕВО –

dru-obradovic_310x186

( АРХИВСКИ СНИМАК)

Министар просвете Жарко Обрадовић изјавио је данас у Краљеву да је у земљама у транзицији тешко произвести кадрове потребне привреди, зато што предузећа настају и нестају, истакавши да на нивоу средњег образовања Министарство сваке године промовише нове профиле у складу са захтевима локалних самоуправа и Националне службе запошљавања.

Волео бих да знам шта привредници заиста хоће, зато што критикују систем образовања тврдећи да не прати њихове потребе, али на питање које би образовне профиле хтели и да ли су спремни да улажу у њихово образовање, немају одговор, изјавио је Обрадовић и позвао привреднике да понуде конкретне предлоге.

Привредници немају идеју

Према речима Обрадовића, постоје и примедбе да се на нивоу високог образовања, где се програми акредитују на пет година, студенти школују без практичних знања.

„Студенти би имали праксу, када би Министарство просвете имало бољу сарадњу са привредом“, навео је Обрадовић.

Он је позвао привреднике да понуде конкретне предлоге, уместо критика, које је оценио начелним, пошто привредници немају идеју.

„То не значи да је наш систем идеалан, зато што можда по инерцији школујемо многе кадрове за које нема места, а резултат тога је да млади људи завршавају школе после којих не могу да се запосле“, навео је Обрадовић.

Он је данас у Краљеву посетио Машински факултет, који је недавно акредитован за основне академске студије за грађевинско инжењерство.

„Улога Министарства просвете и науке је да логистички помогне да факултети у Србији буду што боље опремљени и да пружају квалитетније услуге студентима“, рекао је Обрадовић, у посети Машинском факултету.

Он је изразио задовољство што Машински факултет, који је крајем марта акредитован и за основне студије грађевинског инжењерства, предњачи у реализацији међународних пројеката.

„Сада је потребно само успоставити везу између интересовања за ову високошколску установу и њених капацитета“, оценио је он и додао да је то неопходно ради успостављања бољих веза са привредом.

Од 1.100 ђака, само 40 на државном факултету

Образовање нових кадрова нема смисла, уколико млади по завршетку школовања не могу да нађу посао, навео је Обрадовић.

 

У Краљеву средњу школу сваке године заврши око 1.100 ђака, од којих је, према речима декана Машинског факултета у Краљеву Новака Недића, само око 40 имало прилику да школовање настави на државном факултету у свом граду, а сада ће места бити за још 60 академаца.

Машински факултет у Краљеву спроводи два међународна пројекта, у оквиру којих се оснивају два јединствена центра у југоисточној Европи, један за испитивање вагона, а други за брзо пројектовање производа.

У пројекат „Сервис“ Министарство науке уложило је 10 милиона евра, а толико је донирало и за санацију зграде Машинског факултета, после земљотреса прошле године.

Обрадовић је, такође, изјавио да број школа, у којима је било лажирања резултата на малој матури није 80, већ 41.

„За све што смо сагледали као проблем, Министарство просвете понудило је конкретно решење“, рекао је Обрадовић, истакавши да се то односи на пријем материјала, контролу преноса тестова, прегледање, али и изостанак контроле, што ће бити кажњено.

РТВ