ucionica-prazna-ucionica-strajk-skola-foto-marina-lopicic-1412332135-577910

Курир
БЕОГРАД – Министарство просвете Србије данас је одлучило да деци због грипа продужи распуст после 9. јануара, потврђено је Куриру из Министарства здравља.
Према речима министра Младена Шарчевића, ђаци ће се вратити у клупе два дана касније, 11. јануара. У току протекле недеље било је назнака да таква могућност постоји, али Министарство је данас преломило јер број оболелих од вируса и грипа не јењава.
Одлука је донета после састанка представника Министарства просвете и Министарства здравља, а како је речено Куриру ситуација се прати. Према најновијим подацима, у Србији је 50.000 људи пријавило симтопе сличне грипу, а Министарство је одлуку донело јер су управо код деце ти симптоми били најизраженији. Засад, епидемија још није проглашена.
– Први део зимског распуста биће продужен за два дана, па ће настава почети у среду, 11. јануара, рекао је министар Шарчевић.
– Продужавамо распуст за два дана, понедељак и уторак школе неће радити, тако да ће среда бити први радни дан – рекао је Шарчевић.
Министар је додао да ће се епидемиолошка ситуација на терену пратити на дневном нивоу и да ће бити у свакодневном контакту са Министарством здравља. Уколико оболевање и даље буде велико, министар каже да ће се нова процена радити у понедељак, 9. јануара.
Шарчевић каже да су се одлучили да распуст продуже само два дана, јер је проблем како надокнадити изгубљене часове. У Војводини је распуст у току тако да се календар не ремети, али у остатку Србије то представља проблем.Померање другог дела зимског распуста ремети породичне планове, јер су многи уплатили аранжмане, а продужавањем године ремети се систем мале матуре.
Министар каже да према подацима Института Батут највише оболелих од грипа има међу предшколском и школском децом у узрасту од пет до 14 година – око 12.000 малишана, док је међу средњошколцима оболело је око 3.000