skola-slider

RTS

Разговори представника Министарства просвете и синдиката просветних радника у Агенцији за мирно решавање спорова завршени су без конкретног договора, али ће бити настављени сутра. Већина школа у Србији и даље у штрајку.

Министарство просвете и синдикати просветних радника нису постигли конкретан договор, али разговори у Агенцији за мирно решавање спорова биће настављени сутра. До коначног договора штрајк у школама се наставља, наводе синдикати.

Изјаве Бранислава Павловића и Жарка Обрадовића

Миритељ у поступку Живко Кулић рекао је да су обе стране прихватиле да се уз посредовање Агенције реши спор и да се што пре нађе решење.

Кулић је навео да ће поступак у Агенцији бити настављен сутра и прецизирао да стране покушавају да нађу компромисно решење између тражених око седам милијарди динара и четири милијарде динара које је понудила Влада, односно министарка финансија Диана Драгутиновић.

Он сматра да је ово „историјски тернутак за Србију“, јер се први пут догађа да се води поступак мирног решавања спора насталог на нивоу једне делатности.

Генерални секретар Синдиката радника у просвети Хаџи Здравко Ковач рекао је да је званичан захтев синдиката да се уз две повишице у априлу и октобру плата просветара до краја године укупно повећа за 26 одсто, али да су синдикати спремни на договор.

„Спремни смо да разговарамо о другачијој динамици и проценту повећања“, рекао је Ковач и додао да од Министарства финансија очекују даље појашњење како ће бити рапосређене додатне четири милијарде динара које је поменула министарка Диана Драгутиновић, као и да ли је могуће обезбедити још нека средства.

Он је прецизирао да се штрајк у школама наставља све до постизања коначног договора.

Павловић: Ближи решењу

И председник друге синдикалне струје у штрајку, Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић рекао је да су разговори у Агенцији за мирно решавање спорова настављени након почетних тензија међу представницима синдиката.

„Чини ми се и да колеге из преостала три синдиката полако попуштају у својим захтевима и зато смо ближи решењу“, навео је Павловић.

Министар Жарко Обрадовић рекао је да се мора трошити само оно што је зарађено и да економија земље има апсолутну предност у односу на било које појединачне жеље.

Он је нагласио да је суштина да настава почне што пре и да ђаци не буду „жртве жеље појединих синдиката да остваре своје циљеве“.

Министар Обрадовић је објаснио и да четири милијарде динара које је поменула министарка финансија као додатак буџету за просвету, нису још пронађене, већ да је то пројекција могућности.

„То је пројекција изведена на основу економских показатеља крајем децембра прошле и на почетку јануара ове године, а тек на крају квартала треба да се види колика ће сума тачно бити могућа“, рекао је Обрадовић новинарима у Медија центру.