IZVOR: RTS

Представници Министарства просвете и синдиката покушаће на рочишту у Агенцији за мирно решавање спорова да нађу договор, како би се прекинуо штрајк просветара. Већина школа у Србији и даље у штрајку.

skola-slider

Већина школа у Србији и даље је у штрајку. Изјаву министарке Диане Драгутиновић да је за захтеве просветних радника могуће наћи још око четири милијарде динара, синдикати оцењују само као добру основу за почетак преговора.

У Агенцији за мирно решавање радних спорова биће одржано прво рочиште у поступку поводом актуелног штрајка у просвети, а позиву Агенције одазваће се и представници Министарства просвете и синдиката.

Министар Жарко Обрадовић, који је поново позвао просветне раднике да прекину штрајк, рекао је да ће на првом рочишту, у просторијама Агенције за мирно решавање радних спорова, у делегацији министарства бити помоћник министра Зоран Костић и секретар министарства Жељка Кнежевић.

„Морамо сви схватити да се мора трошити само оно што је зарађено и да економија земље има апсолутну предност у односу на било које појединачне жеље“, рекао је Обрадовић и нагласио да је суштина да настава почне што пре и да ђаци не буду „жртве жеље појединих синдиката да остваре своје циљеве“.

Представници синдиката који организују штрајк најавили су да ће доћи на рочиште за мирење, а оценили су понуду Владе од четири милијарде динара за испуњавање захтева проветних радника као апсолутно недовољну.

Министар Обрадовић је рекао да четири милијарде динара које је поменула министарка финансија као додатак буџету за просвету, нису још пронађене, већ да је то пројекција могућности.

„То је пројекција изведена на основу економских показатеља крајем децембра прошле и на почетку јануара ове године, а тек на крају квартала треба да се види колика ће сума тачно бити могућа“, рекао је Обрадовић новинарима у Медија центру.

Како је Танјугу рекао директор Агенције за мирно решавање радних спорова Дејан Костић, поступак је покренут по службеној дужности, јер је образовање делатност од општег интереса.

„Стране у спору обавезне су да приступе мирењу, али немају обавезу и да се договоре“, рекао је Костић.

Одлука Агенције је обавезујућа, ако се постигне договор, рекао је Костић и истакао да миритељ има могућост да странкама у спору предложи решење и да поступак мирења може да траје 30 дана.