BOSILEGRAD/DIMITROVGRAD – Na visokoškolskim ustanovama u Bugarskoj ove godine studiraće 85 svršenih srednjoškolaca iz Bosilegrada, Vranja, Dimitrovgrada, Surdulice, Leskovca, Niša i Trgovišta

.

Iz Dimitrovgrada je na studije otišlo 45 maturanata

Predsednik Kulturno-informativnog centra u Bosilegradu Ivan Nikolov ističe da bugarska vlada nudi brojne pogodnosti studentima iz Srbije, zbog čega iz godine u godinu raste interesovanje srednjoškolaca bugarske nacionalnosti da školovanje nastave u susednoj zemlji. Od 1993. godine na fakultetima u Sofiji, Ćustendilu, Blagojevgradu i Perniku studiralo je više od 300 srednjoškolaca iz Srbije bugarske nacionalnosti.

Od 65 maturanata dimitrovgradske Gimnazije „Sveti Kirilo i Metodije“, ove godine njih 45 bugarske narodnosti upisalo je studije u Bugarskoj budući da bugarska vlada daje povlastice Bugarima u dijaspori za smeštaj u domu i obezbeđuje im stipendije.

Sanja Ljubenov

Sanja Ljubenov iz Dimitrovgrada je posle završene gimnazije u svom gradu upisala Medicinski fakultet u Plevenu u Bugarskoj. Izabrala je studije medicine u susednoj zemlji zbog lakšeg prijemnog ispita i diplome koja se priznaje u zemljama EU.

– Polagali smo prijemni ispit iz istorije i bugarskog jezika koji je isti za sve fakultete. Imali smo listu od pet želja. Uspešno sam položila prijemni ispit i upisala željeni fakultet. Čini mi se da će mi studiranje u Bugarskoj biti lakše, jer sam mogla da biram još četiri fakulteta. Imamo stipendije i osiguran smeštaj u studentskim domovima, što je u startu velika prednost i olakšanje. Mislim da će studiranje u Plevenu biti jeftinije nego da sam izabrala fakultet u Nišu ili Beogradu. Ono što je najvažnije je što se diploma ovog fakulteta priznaje u Evropskoj uniji – kaže Sanja.

Ivan Nikolov

Andrijana Kostov je upisala studije urbanizma na Arhitektonskom fakultetu u Sofiji. Završila je opšti smer u dimitrovgradskoj Gimnaziji „Sveti Kirilo i Metodije“.

– Sofija mi je bliže nego Niš ili Beograd. Studiranje u Bugarskoj je jeftinije nego u Srbiji. Velika je i pogodnost za nas koji dolazimo iz Srbije, odnosno iz dijaspore, što dobijamo stipendije i imamo obezbeđen smeštaj u Bugarskoj. Sofija je od Dimitrovgrada udaljena 60, a Niš 90 kilometara. Mislim da je i režim školovanja bolji u Bugarskoj. Prednost je i to što znam bugarski jezik koji sam učila u školi u Dimitrovgradu. Od moje generacije mislim da je veliki broj njih upisao fakultete u Bugarskoj – kaže Andrijana.

Andrijana Kostov

Direktorka Gimnazije „Sveti Kirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu Snežana Simeonova kaže da je u njihovoj školi organizovana priprema za polaganje prijemnog ispita koju je finansirao Nacionalni savet Bugara u Srbiji. Učenici su imali dodatne časove iz istorije i bugarskog jezika.

 

– Prijemni ispit su polagali u Sofiji. Svi oni žele da iskoriste povlastice koje daje Bugarska vlada za Bugare u dijaspori oko školovanja. Njima je obezbeđen smeštaj u domu i mesečne stipendije od 90 leva ili 45 evra. U proseku godišnje oko 30 odsto maturanata iz naše škole upiše fakultete u Bugarskoj – kaže Simeonova.

Predsednik Kulturno-informativnog centra u Bosilegradu Ivan Nikolov ističe da bugarska vlada nudi brojne pogodnosti studentima iz Srbije.

Snežana Simenova, direktorka gimnazije u Dimitrovgradu

– Interesovanje svršenih srednjoškolaca da studiraju u susednoj zemlji izraženo je od 1993. Tada je vlada Bugarske donela uredbu po kojoj u Bugarskoj visokostručno obrazovanje godišnje može da stiče 360 srednjoškolaca iz dijaspore. Razumljivo je što mladi iz Bosilegrada i drugih gradova školovanje nastavljaju u Bugarskoj zbog nekih materijalnih pogodnosti. Što je još važnije, ko god sa strane završi fakultet u Bugarskoj, ima velike šanse da se i zaposli. Većina onih koji završe studije ostaju u Bugarskoj da rade – rekao je Nikolov.

Predsednik Nacionalnog saveta Bugara u Srbiji Zoran Petrov kaže da se informacije o mestima na fakultetima u Bugarskoj objavljuju u bugarskom „Službenom glasniku“’ i svi koji su zainteresovani mogu da se prijave i polažu prijemne ispite.

– Nacionalni savet im plaća deo priprema za polaganje prijemnog ispita i prevoza do Bugarske gde se polaže taj ispit, i daje sve potrebne informacije – kaže Petrov.

BLIC