Da bi upisali fakultet morali su da polože engleski i matematiku

KRUŠEVAC – Dok se njihovi vršnjaci i drugari budu pripremali za prve brucoške dane u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, osmoro mladih Kruševljana će uveliko pohađati nastavu na prestižnom Univerzitetu Bokoni u Milanu. Zahvalujući dobrom poznavanju engleskog jezika, upisali su studije ekonomije i finansija i nastavili trend koji se javio u poslednjih nekoliko godina da sve više Kruševljana na studije odlazi u inostranstvo.

Gala Antić, maturantkinja Kruševačke gimnazije, upisala je Univerzitet Bokoni na nagovor druga Damjana Stojanovića koji je prošle godine postao brucoš u Milanu.

– Pogledala sam informacije na sajtu, a potom otišla na petodnevni program na kojem se upoznajemo sa fakultetom. Sa uspehom sam rešila test na kojem se polažu engleski i matematika, tako da se sve dobro završilo. Sada me čeka veliki posao oko papirologije i dozvola, ali mislim da ću i to srediti – priča Gala.

Đorđe Vučković, bivši đak Ekonomsko-trgovinske škole, za mogućnost da studira u Milanu saznao je od majke i prijatelja.

– Majka me je nagovorila, a već sam planirao da studiram ekonomiju. Pošto je smer za ekonomiju, menadžment i finansije jedini na engleskom jeziku na Bokoniju, sve se poklopilo. Dobio sam stipendiju od 4.200 evra i od toga ću plaćati dom ili stan, a imaću i besplatnu kantinu. Ne idem u Milano da uživam u izlascima i noćnom životu već da studiram, a kada se preračunam, troškovi će mi biti isti kao da studiram u Beogradu – kaže Đorđe.

 

Gala Antić i Iva Mladenović

Za razliku od svojih drugara, Iva Mladenović je imala nešto drugačiji put do Milana. Poslednje dve godine srednje škole završila je u Mariboru.

– Svake godine moja profesorka ekonomije dobija poziv od Bokonija da preporuči četvoro svojih đaka, tako je izabrala i mene. Bokoni mi je bio jedna od opcija. Dobila sam 80 odsto stipendije za Univerzitet Ričmond u Americi, ali pošto nisam mogla da nađem 30.000 dolara za školarinu, odlučila sam se za Milano i moji roditelji su zadovoljni ovakvom odlukom jer ću biti bliže kući – objašnjava Iva.

Budući brucoši iz Kruševca na Bokoniju kažu da je njihov smer internacionalni, sa 250 studenata iz svih krajeva sveta.

– Postoji mali strah od adaptacije jer je Kruševac znatno manje mesto od Milana koji je centar mode i veoma živ, umetnički grad, ali ćemo se nekako snaći. Na Bokoniju će nas od ove godine samo iz Kruševca biti osmoro, a upoznala sam i momka iz Trstenika koji je tamo završio prvu godinu. U Milanu ima dosta Srba i Crnogorca koji studiraju, tako da neće biti problema – dodaje Gala Antić.

Kao osnovni razlog zašto su se odlučili da studiraju u Italiji, Gala, Iva i Đorđe ističu kvalitet obrazovanja koje će dobiti.

– Osnovne studije su tri godine, a Biznis škola master studija jedna je od 10 najboljih u Evropi i najbolja u kontinentalnoj Evropi. Pričali smo s prijateljima koji studiraju ekonomiju u Beogradu. Imaju obimno ali zastarelo gradivo, dok je ono što ćemo učiti na Bokoniju primenljivo u praksi, a odlično sarađuju sa velikim kompanijama. Nakon treće godine imaćemo i mogućnost razmene sa američkim univerzitetima. Imamo dosta prijatelja iz Kruševca koji su se odlučili da studiraju u inostranstvu, u Abu Dabiju, Engleskoj, čak i u Australiji. Neki su hteli sa nama u Italiju, ali fakulteti koji njih interesuju nemaju nastavu na engleskom već samo na italijanskom – ističu novopečeni studenti Univerziteta Bokoni iz Kruševca.

Preciznih podataka nema, ali se procenjuje da oko 20.000 Kruševljana studira u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, dok je više od stotinu na osnovnim i masters studijama širom sveta, od Amerike preko Holandije i Nemačke do Rusije.

BLIC