Млади програмери из региона у Београду

Око 500 младих програмера и информатичара из Србије и региона учествовало је током викенда на Бабл Кап такмичењу које се одржава на Електротехничком факултету у Београду. Студенти и средњошколци кажу да су таква такмичења одлична припрема за посао.

 

Млади програмери и информатичари такмичили су се током викенда на Бабл Капу, који се већ четврту годину одржава на Електротехничком факултету у Београду.

Деветнаест екипа решавало је задатке на програмском језику који су сами изабрали.

Око 500 младих покушавало је да решава задатке, а у финале се пласирало 55 њајбољих средњошколаца и студената. Циљ надметања јесте популаризација програмирања међу младима.

 

„Дипломирао сам компјутерске науке и радим као професионални програмер. Ово је добра прилика да се сретнемо са другим информатичарима и разменимо искуства“, рекао је Ђорђе Ацев са Универзитета у Софији.

Његов колега Александар Ђорђијев каже да је дошао да би „упоредио вештине“ са другим младим људима.

За млaде је то добро искуство, добра припрема и препорука за посао, а оваква врста такмичења припрема их и за тимски рад.

„Кад завршим факултет, надам се да ћу радити негде у комерцијали, рецимо ‘Мајкрософт’, ‘Фејсбук’ или тако нека велика фирма“, каже Ален Ракиповић, студент ФЕР-а из Загреба.

После завршетка факултета Ненад Баждаревић, студент треће године Рачунарског факултета, после завршених основних студија наставиће мастер студије у иностранству.

Професори и људи из струке подсећају да младе и даље веома интересује област информационих технологија, а по завршетку студија лако долазе до посла. Кажу и да наше средњошколске и студентске екипе освајању прва места не само на регионалним, него и на светским такмичењима.

РТС