kuvari restoran jelena anzujska

Група од седам ученика Угоститељско-туристичке школе у Београду отпутоваће крајем маја у Француску да би се усавршавали у тамошњим ресторанима, саопштила је данас организација „Агапе Србија“.

Организација, чији је покровитељ француски Комитет за бригу о деци, планира да до краја 2012. године 24 деце похађа обуку у Србији и потом буде послато у Француску на усавршавање.

„Агапе Србија“ је отворила ресторан школу аутентичне француске кухиње „Јелена Анжујска“ у Мишарској улици у Београду, где се одабрани ученици Угоститељско-туристичке школе уче да припремају кулинарске, посластичарске и пекарске француске специјалитете, али уче и француски језик.

У Француској су им обезбеђени смештај и услови за рад, а организација их распоређује у ресторане у Паризу, где ће имати сва права и обавезе као и француски радници. После вишемесечног боравка у Француској предвиђено је да се врате у Србију.

Француски Комитет за бригу о деци (Le Comite Francais de Secours aux Enfants, CFSE), је асоцијација формирана 1919.године, са циљем да пружи подршку деци са потешкоћама, да развије њихове таленте и знања која им могу помоћи да заузму своје место у друштву.

У ту сврху, CSFE развија пројекат „Агапе интернешенел“ којим се млади људи са социјалним и економским потешкоћама, уз помоћ локалне заједнице и њених ресурса, професионално укључују и доприносе њеном развоју.

На интернационалном нивоу, пројекат се успешно остварује у Француској, Румунији, Мароку, Нигерији и Тогоу.

РТВ