mmf

TANJUG
Reprezentativni sindikati prosvete, pravosuđa i javne uprave ukazali su danas na sastanku s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda da reforme javnog sektora nisu sprovedene, postoji višak zaposlenih, budžetska sredstva se troše neracionalno i da je neophodna njihova stroža kontrola.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije predložila je da se u javnim službama pitanje plata i drugih primanja reguliše jedinstvenim zakonom kroz takozvane platne razrede, saopšteno je iz Unije, posle sastanka s predstavnicima MMF-a Albertom Jegerom i Bogdanom Lisovolikom.

U saopštenju se ističe da je Unija na sastanku zauzela stav da država mora da se odredi prema obrazovanju u smislu da li je obrazovanje prioritet razvoja države, od čega bi zavisilo budžetsko izdvajanje za prosvetu.

Predstavnici tri sindikata prosvete upozorili su danas, na sastanku s delegacijom MMF-a, da bi iz budžeta sredstva sa drugih pozicija trebalo usmeriti na delatnost obrazovanja i tako ispuniti zahteve prosvetnih radnika.

Stav Narodne banke Srbije je da bi naša zemlja, posle završetka postojećeg stend baj aranžmana sa MMF-om, trebalo da uđe u aranžman iz predostrožnosti sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, izjavio je danas viceguverner centralne banke Bojan Marković.

Marković je precizirao da je Srbija u poslednje vreme povukla samo deo tranši kredita od MMF-a tako da joj nisu potrebna kreditna sredstva kroz novi aranžman, koliko mogućnost da može da ih povuče ako se desi nešto nepredviđeno.

Misija MMF nastavlja normalni rad u razgovorima sa vladom Srbije, u okviru sedme revizije tekućeg stend baj aranžmana, bez obzira na dešavanja unutar srpske vlade, rečeno je juče Tanjugu u Kancelariji stalnog predstavnika Fonda u Beogradu.

Zvanični razgovori srpskih vlasti sa misijom MMF-a povodom sedme, poslednje revizije stend-baj aranžmana, počeli su u ponedeljak plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije u Beogradu.

Misija MMF boravi u Beogradu od 9. do 23. februara u okviru sedmog, poslednjeg kvartalnog razmatranja rezultata ostvarenih u sprovođenju stend-baj aranžmana.

Biće obavljeni razgovori s predstavnicima Srbije u vezi sa najnovijim fiskalnim, monetarnim i platnobilansnim kretanjima, ispunjenju kriterijuma izvršenja za kraj 2010. godine, kao i realizaciji ciljeva ekonomskog programa dogovorenog sa jednom od najvažnijih svetskih finansijskih institucija.

Razmatraće se, takođe, i pitanje jačanja okvira za naplatu i restrukturiranje dugova preduzeća, koji bi trebalo da bude utvrđen do kraja februara.

Srbiji je aranžmanom s MMF, koji je potpisan u maju 2009. godine, odobren zajam od oko tri milijarde evra za jačanje deviznih rezervi, od čega je do sada iskorišćeno oko 1,51 milijardi evra.

Časovi i dalje skraćeni u 42 odsto škola

Ministarstvo prosvete saopštilo je da nijedna škola u Srbiji danas nije u potpunoj obustavi rada, ali da je u jednom broju ustanova nastava i dalje skraćena.

Časovi u trajanju od 45 minuta realizuju se u 57,8 odsto ili u 1.038 škola, dok je u zakonskom štrajku 756, odnosno 42,1 odsto škola, navedeno je u saopštenju.

Protest u školama ušao je u četvrtu nedelju, a predstavnici vlade i sindikata prosvete imali su u ponedeljak još jednu neuspešnu rundu razgovora o novom predlogu protokola o zaradama, koji su sindikati uputili 11. februara.

Pregovori će biti nastavljeni u petak, a zahtevi prosvetnih radnika treba da budu tema današnjeg sastanka sindikata i delegacije MMF-a. koja boravi u našoj zemlji.

TANJUG

Štrajk dela prosvetnih radnika ušao je u četvrtu nedelju, a škole koje su bile u potpunoj obustavi rada tokom 11 radnih dana moraju nadoknaditi izgubljene časove.

Direktori škola predali su školskim upravama planove nadoknade gradiva propuštenog za vreme štrajka, koji do petka treba da budu dostavljeni i potom odobreni u Ministarstvu prosvete.

Za svaku školu ponaosob utvrdiće se kako će nadoknaditi izgubljeno, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu prosvete.

Prva beogradska gimnazija bila je u potpunoj obustavi rada od 28. januara do 9. februara i treba da nadoknadi devet radnih rada, rekao je Tanjugu direktor gimnazije Aleksandar Andrejić

Škola je dostavila svoj predlog nadoknade, rekao je Andrejić i naveo da su radne subote u gimnaziji još ranije planirane i da bi sažimanje gradiva moglo biti jedno od rešenja.

Beogradska Osnovna škola „Braća Baruh“ takode treba da nadoknadi nekoliko radnih dana, što će najverovatnije biti učenjeno kroz radne subote ili sažimanjem gradiva.

Jedna od opcija je da se svakog radnog dana nadoknađuje po jedan izgubljeni čas, rekao je Tanjugu direktor škole Dragomir Ivanović i naveo da je škola i dalje u zakonitom štrajku.