mmf-527

Представници ММФ-а оценили у разговору са представницима синдиката да је неопходна реформа јавног сектора. Повишице плата буџетских корисника треба да буду усклађене са утврђеним фискалним правилима, саопштила Мисија Фонда.

Мисија Међународног монетарног фонда оценила је у разговорима са представницима неколико синдиката запослених у јавним службама у Србији да је неопходна реформа јавног сектора и да повишице плата буџетских корисника треба да буду усклађене са утврђеним фискалним правилима.

Разговорима са Мисијом ММФ-а присуствовали су представници синдиката просвете, правосуђа и Пореске управе.

Председник Уније синдиката просветних радника Србије Леонардо Ердељи рекао је да су синдикати указали представницима ММФ-а да постоје очигледни докази да се значајан део буџета нерационално троши и да у државној каси има новца за повишице плата буџетских корисника и пензија.

„И у случају да приходи буџета у 2011. години буду у планираним износима, могуће су повишице плата веће него што је раније договорено са ММФ-ом“, истакао је Ердељи и додао да су се синдикати сложили са оценом Мисије ММФ-а о неопходности реформе јавног сектора.

Представници Владе нису присуствовали данашњим разговорима синдиката са мисијом ММФ-а.

Без синдиката „Независност“ на састанку

Председник Гранских синдиката просветних радника „Независност“ Томислав Живановић рекао је да тај синдикат није био позван на разговоре са Мисијом ММФ-а.

„Позвани су само Владини синдикати који немају репрезентативност и које је лако убедити да нема новца за повишице плата просветним радницима“, навео је Живановић и истакао да синдикат „Независност“ не одустаје од штрајка у просвети.

Три репрезентативна синдиката просвете одлучила су да наставе штрајк скраћењем часова, јер на разговору у Министарству финансија није прихваћен њихов захтев да се плате у просвети у 2010. години повећају 20 одсто.

Просветни синдикати штрајкују од 28. јануара.

Синдикат образовања Србије једини је прихватио раније понуђени протокол Владе и донео одлуку о прекиду штрајка. Тим протоколом није прецизирано колико ће износити повишица плата просветних радника у овој години, али је наведено да ће увећање зависити од прихода републичког буџета.

Председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић рекао је да верује представницима Министарства финансија да ће приходи буџета бити већи него што је планирано и да повишице могу да очекују сви запослени у јавним службама.

Павловић је нагласио да је најбоље решење да све школе обуставе штрајк и да неко мора да одговара што ће ђаци надокнађивати изгубљене часове.

 

RTS