Оригиналан текст на: http://rs.n1info.com/a244385/Vesti/Vesti/Vojvodic-Zahtevi-demonstranata-i-prosvetara-se-poklapaju.html

Протестима у Београду и Новом Саду јуче су се прикључили и просветни радници, а учесници протеста практично од почетка имају подршку више синдиката просвете. Весна Војводић из синдиката просветних радника „Независност“ каже да се њихови захтеви поклапају у социјалном и економском смислу.

Војводић каже да тај синдикат подржава сваки облик мирних и ненасилних протеста који би могли допринети решавању неких проблема. „У социјалном и економском смислу њихови захтеви се поклапају с нашим захтевима, које износимо годинама“, каже.

Ми смо једни од организатора једног од првомајских протеста, истакла је она, додајући да ће тада истаћи проблеме нефункционисања институција, проблеме повећања минималних зарада. Позвала је све студенте да им се придруже, јер је, како је навела, за 1. мај традиционални облик њиховог синдикалног дејствовања.

У социјалном и економском смислу не видимо неку линију раздвајања, каже коментаришући захтеве и протесте студената. Као главни проблем, истакла је функционисање институција система. „Већ дуже од две године споразум који смо потписали с Министарством просвете и Владом суштински није испоштован и ми тражимо моделитете како да натерамо институције да тај споразум испоштују“, навела је.

Додала је да су из тог синдиката Социјално-економском савету упутили захтев да на својој првој седници разматрају ово питање.

На питање да ли постоје разлике између синдиката просвете, каже да сви они имају исте циљеве, а да можда различито артикулишу путеве борбе до тога. „Али, немамо битно различите циљеве, сви долазимо из учионица, и нема разлика око онога што сматрамо нашим главним циљевима“, истакла је.

Коменатришући све оно чиме су из тог синдиката незадовољни, каже да су то нацрт закона о дуалном образовању и просветној инспекцији.

Стиче се утисак да је нацртом закона о дуалном образовању, држава ишла пре свега на руку предузетницима, а не српском ђаку, каже Војводић. У закону је, како каже, наведено да петина минималца иде за продуктивни рад ученика, и да „Независност“ сматра да се он мора вредновати са сто посто минималне зараде.

Проблем су, додаје, и иструктори. За нас је неприхватљиво да човек са 40 сати обуке учи децу, у педагошком смислу то је недопустиво мало, додала је.

Нацрт закона о просветној инспекцији је обликован за једну малу групу ветерана који остају у том Министарству, тврди Војводић. Она додаје да су скептични и по питању онога шта ће се као текст појавити у јавној расправи, јер их, каже, искуство учи да се могу појавити другачији садржаји, на којима нису радили.

Законом о основном и средњем васпитањиу иде се на руку оним ученицима који су одлучили да неће да уче, наводи Војводић. Као пример наводи, да се уводи категорија продужне наставе – 10 до 25 часова, наставници треба да одрже ученику који није свладао предмет, а да се поставља питање како да се то изведе, ако ученик има више таквих предмета.

У таквим нацртима закона уопште није предвиђено да је ученик неуспешан, недовољан, каже.

О приручницима за сексуално васпитање
Коменатришући повучене приручнике о сексуалном васпитању, каже да у Независности сматрају да је било достојанствено да министар стане иза тога, а да се то није догодило.

„Струка је у извесном смислу консултована, али је ствар у томе да то није прошло кроз неку врсту филтера – да се види да ли је то добро. Ми се са тим пакетима не слажемо и одбили смо да имплементирамо те садржаје“, рекла је.

Мислим да је Министарство негде показало недовољан степен елементарне честитиости, требало је да изађу у јавност, ако сматрају да то тако треба, нека то и кажу, додала је.

Сматра да приручници и садржај доводи наставнике у незгодан положај. Може се нанети непроценљива штета некомпетентним наступом наставника и васпитача, додала је.