studenti

Дан студената, 4. април, академци дочекују у атмосфери недовршених реформи, најављују протест и предају петиције за измену Закона о високом образовању, а разговор са младима најавили су и представници политичких партија, који су у трци за изборе 6. маја.

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић посетиће данас београдски Факултет организационих наука, где ће бити представљени студенти који су на међународним такмичењима остварили врхунске резултате.

 

У Студентском културном центру, са београдским студентима разговараће председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница и кандидат те странке за градоначелника Београда Александар Поповић.

 

Омладина Нове Србије организоваће у подне на платоу испред београдског Филозофског факултета акцију под називом „Бирај Србију“, којом, како су најавили, желе да укажу на свакодневне проблеме са којима се млади сусрећу.

У исто време на платоу ће бити и чланови асоцијације која се представља као „Иницијатива за студентски синдикат“.

Они ће организовати протест са захтевом да се уведе бесплатно образовање.

Пре протеста, представници Студентске конференција универзитета Србије (СКОНУС) и других студентских удружења предаће у 10 сати петицију Министарству за измену Закона о високом образовању, а централну прославу обележавања Дана студената организоваће Удружење студената Студентског града.

Програм ће почети у 18 сати и трајаће до поноћи, а студенте ће поздравити студент проректор Универзитета у Београду Милан Крстић.

Говорећи о положају студената и петицији, председник СКОНУС-а Миша Живић у изјави Танјугу изразио је очекивање да Министарство неће остати имуно на захтеве студената и да ће у најскорије време реаговати.

„Нова школска година се ближи и студенти морају да знају који су услови уписа. Нећемо одустати од наших захтева, поготово не од захтева да 48 бодова буде довољно за упис на буџет у наредну годину, јер сматрамо да систем још није довољно реформисан да би ту наступиле било какве промене“, навео је Живић.

Он је подсетио да је Србија ове године добила лошију оцену за примену Болоњског система, (3,11 – ранија оцена била је 3,8), чему је, како сматра, у великој мери допринело то што су изостале суштинске реформе, модернизације наставног програма, а сав терет пао на академце.

Председник Савеза студената Београда Ранко Стојановић рекао је Танјугу, поводом Дана студената, да није реално оптеретити студенте са 60 бодова по години, ако професори сами нису активно кренули да примењују Болоњу и ако се и даље држе старог програма.

„Прво треба прилагодити услове за учење и полагање испита, а тек онда захтевати 60 бодова“, рекао је Стојановић и навео да су ипак, у одређеним областима учињени помаци.

Министарство је знатно побољшало услове у већини студентских домова, где је сада смештен већи број академаца, а у мензама се уз минималне цене добија максималан квалитет, навео је Стојановић.

Такође, навео је он, цене у здравству се нису мењале, а лекари у Студентској поликлиници су доступнији.

„Проблеми код додатног ванфакултетског образовања студената постоји када су питању језици, рад на рачунару, а фали и допунска настава, што ћемо, надам се у наредном периоду у сарадњи са Министарством успети да реализујемо“, напоменуо је Станојевић.

Дан студената, 4. април, обележава се у знак сећања на велике демонстрације које су студенти у Београду организовали 4. априла 1936. године, када је у протесту, због јачања фашизма у Немачкој, убијен студент права Жарко Мариновић.

РТВ