-polaganje-prijemni-srpski-f

BLIC             Kako će ubuduće izgledati polaganje ispita za osnovce

Za oko tri meseca prva generacija osmaka sešće u klupe i na završnom ispitu ili maloj maturi pokazati kakvo znanje iz matematike i srpskog, odnosno maternjeg jezika, nose iz osnovne škole. Specijalni supervizori će kontrolisati i nastavnike i đakeOvaj ispit trebalo bi da pokaže stepen usvojenog znanja, a da bi svi imali iste uslove, pravila će biti promenjena. Tamo gde je moguće, ispit će se polagati u sportskoj ili svečanoj sali ili holu, a dežurni nastavnici više neće smeti da pomažu učenicima, jer će i oni biti kontrolisani. Prepisivanja će uvek biti, ali će ono ove godine biti dodatno otežano. Naime, prethodnih godina, kako za „Blic” kaže pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević, dežurstvo je pominjano kao slabija karika u lancu procedura prilikom ispita, pa će zato ove godine biti drugačije organizovano.

– Dežuraće, kao i do sada, nastavnici iz neke druge škole, ali ćemo ove godine uvesti i supervizora koji će imati posebna ovlašćenja koja će se definisati posebnim uputstvom. Supervizori će kontrolisati rad dežurnih nastavnika, a imaće ovlašćenja da s ispita odstrane nastavnika koji na bilo koji način krši pravila – kaže Lazarević.

Druga promena je to da će se ispit polagati u sportskim ili svečanim salama ili holovima, a sve to kako bi se postigli objektivni uslovi za sve učenike i kako bi i samo dežurstvo bilo lakše organizovano.

– Ukoliko škole nemaju prostora da smeste sve učenike na jedno mesto, grupisaće ih u grupe onoliko velike koliko im objektivno postojeći prostor omogućava – kaže Lazarević.

On dodaje i da će se učenicima pre ispita oduzimati mobilni telefoni i sva druga elektronska pomagala, kao i jakne ili bilo šta što može da se zloupotrebi, pa će tako na ispit iz matematike moći će da unesu samo šestar, trougao, grafitnu i hemijsku olovku.

Novi testovi

Školske 2013/2014. godine biće uveden i treći ili kombinovani test sastavljen od pitanja iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije.

Broj poznatih zadataka će se smanjivati, pa će za tri godine svi zadaci bili nepoznati.