Obradovic-527.jpg РТС

Јубиларне награде и заостале отпремнине биће исплаћене просветним радницима, када се усвоји ребаланс буџета, рекао министар просвете и науке Жарко Обрадовић

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић потврдио је да ће јубиларне награде и заостале отпремнине бити исплаћене просветним радницима, али не пре усвајања ребаланса буџета за ову годину, највероватније 11. новембра.

„Награде и отпремнине нису питање добре воље, већ стања буџета, односно расположивог новца. О томе ћу ових дана разговарати с премијером и министром финансија Мирком Цветковићем, а онда ћу бити у ситуацији да званично обавестим јавност о роковима“, додао је Обрадовић након полагања камена темељца за надградњу Основне школе „Светозар Марковић Тоза“ у Новом Саду.

Према његовим речима, Законом о буџетском систему за 2011. годину гарантована су средства за јубиларне награде, а на локалним самоуправама је да то и остваре.

„Знам да је веома мали број општина и градова то и учинио, управо због недостатка новца проузрокованог смањењем нивоа трансферних средстава. Ребалансом буџета ћемо обезбедити новац за награде и отпремнине уназад три године, а онда ћемо, у сарадњи са синдикатима, решити то питање“, рекао је министар.

„Све што смо прихватили као обавезу ћемо и испунити, уз закашњење од неколико недеља, а према информацијама које сам јутрос добио Скупштина Србије ће о ребалансу буџета расправљати 11. новембра“, рекао је Обрадовић.