Drugi krug upisa počinje 1. septembra

BEOGRAD – Drugi rok za upis studenata na fakultete i više škole počinje 1. septembra. Mladići i devojke koji do indeksa nisu uspeli da dođu u junu, boriće se za 4.952 slobodna mesta. Na sedam državnih univerziteta ostalo je još 1.246 slobodnih mesta za budžetske studente i 3.706 za samofinansirajuće.

Već tradicionalno najviše slobodnih mesta ostalo je na tehničkim fakultetima u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu.

– Kandidati se i dalje više interesuju za društveno-humanističke nauke, ali mislim da se slika popravila u poslednje dve godine što se tiče tehničkih fakulteta. Budući brucoši shvatili su da im ovi fakulteti pružaju dosta mogućnosti za razvoj preduzetništva – kaže za „Blic“ prof. Neda Bokan, prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta.

Klikni za uvećanje (+)

Najviše slobodnih mesta ostalo je na Novosadskom univerzitetu. Šansu da dobiju indekse na Beogradskom univerzitetu imaće 864 kandidata, od toga 283 mogu da studiraju na teret države, dok će 581 kandidat morati da plaća školarinu.

 

Kragujevački univerzitet otvoriće vrata za još 170 budžetskih i za četiri više samofinansirajućih studenata, dok će se na Niškom univerzitetu podeliti još 194 indeksa budžetskim studentima i 704 onim samofinansirajućim.

Prijavljivanje kandidata za upis na fakultete i visoke škole strukovih studija zakazan je na svim fakultetima za 1. i 2. septembar, dok je planirano da se polaganje prijemnih ispita obavi od 5. do 7. septembra. Nakon toga sledi objavljivanje preliminarne rang-liste, žalbe studenata i objavljivanje konačnih rezultata. Drugi upisni rok na svim fakultetima biće završen do 20. septembra.

Osim popunjene prijave za konkurs, svi kandidati na upis treba da ponesu orginal i fotokopije svedočanstava za sva četiri razreda završene srednje škole, orginal i fotokopiju diplome o završenom maturskom ispitu, zatim orginal i fotokopiju izvoda iz matične knjige rođenih, kao i dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita.

BLIC