Rezultati istrage

UŽICE – Užička policija, sprovodeći kampanju borbe protiv droga u školama, utvrdila je uz pomoć specijalnih uređaja za detekciju narkotika tragove marihuane u pet od ukupno šest srednjoškolskih ustanova u Užicu

.

U užičkoj policiji najavljuju strožu kontrolu u školama

– Čestice marihuane u proteklih mesec dana pronađene su u mokrim čvorovima škola. U toku je operativni rad koji treba da odgonetne ko su među đacima uživaoci droge i na koji način su narkotici dospeli u njihove ruke. Istovremeno utvrđujemo da li su učenici marihuanu uživali u školi ili su je nesvesno u školske odaje doneli na rukama ili odeći – kaže sagovornik „Blica“ iz policije koji je insistirao na anonimnosti.

Droga u školskim toaletima otkrivena je uz pomoć „mistrala“, aparata koji pouzdano i brzo utvrđuju da li su na određenom prostoru korišćeni narkotici. Nalik lakmus papiru, ovi uređaji prisustvo opijata, čak u mikrogram, registruju promenom boje – tragove marihuane „očitaju“ braon-crvenkastim, heroin i LSD ljubičasto-sivim, a amfetamine oker-žutim signalima.

Policijska uprava Užice od juče raspolaže za pet „mistrala“ jer je jedan takav uređaj dobila na poklon od Grada Užica. Isporuka još tri detektora očekuje se uskoro, a njihov donator biće Zavod za javno zdravlje. Načelnica Policijske uprave Užice Dragica Jevtović najavila je juče pojačanu akciju borbe protiv droge u školama.

– Kontrolu smo za sada vršili smo u užičkim srednjim školama, a ubuduće to ćemo raditi u svakoj od 40 škola – 25 osnovnih i 15 srednjih – na teritoriji koja je u našoj nadležnosti i koja ima 21.500 đaka. „Mistralima“ ćemo ciljati na mokre čvorove, hodnike, kabinete. Nama će to pomoći da steknemo uvid koje se opojne droge koriste, ko drogu uživa a ko prodaje, a na školama je da sa savetima roditelja ukažu deci o štetnosti narkotika – kaže Dragica Jevtović.

Blic