Kasne izmene nastavnih programa za srednje stručne škole, iako su odavno obećani reformisani planovi. Prosvetni savet nije usvojio planove za ogledne profille

UČENICI prvog razreda srednjih škola učiće po starom, iako su im obećavani reformisani nastavni programi. Đaci drugog, trećeg i četvrtog razreda devet oglednih profila, takođe, će godinu početi ”nereformisanim” časovima, ali će kasnije dobiti nove programe.

Kašnjenje je lančano na liniji Ministarstvo prosvete i nauke – Zavod za unapređenje obrazovanja – Nacionalni prosvetni savet, a posledice će trpeti samo đaci. Predloženi programi nisu usvojeni u utorak na sednici NPS, između ostalog, jer su puni grešaka, a neki nisu ni dovoljno inovirani. Na časovima matematike i dalje treba da se koriste algoritamske tablice, ali ne i digitron. Za prehrambenog tehničara, recimo, predloženo je 417 časova matematike godišnje, a za veterinarskog tehničara 256. A autoelektričar i pekar imaju isti broj časova matematike.

NAJAVA OPŠTE osnovno i srednje obrazovanje imaće gotove reformisane programe do 2013. godine – najavila je Tinde Kovač-Cerović, pomoćnica ministra prosvete i nauke.

– Za profile pekara, mesara, prerađivača mleka i rukovaoca-mehaničara poljoprivredne tehnike predviđen je samo jedan čas matematike nedeljno u završnom, trećem razredu, što je nedovoljno – primetio je Radivoje Stojković, član NPS.

Čule su se i zamerke da su u hemiji napisana jedinjenja koja zapravo ne postoje, da je periodni sistem obeležen načinom koji je izbačen iz upotrebe, da je nastava društvenih nauka neujednačena po smerovima, pa se u okviru predmeta koji se zove sociologija uči o ustavu, a na času Ustava treba da se priča i o sociologiji.

Za neke profile predmet ekologija preimenovan je u biologiju, a sadržaj je ostao ”ekološki”.

„Večernje novosti“