Настава шест дана пре рока

Упркос томе што званично академска година почиње првог октобра, на појединим факултетима у Београду, настава је почела данас. Разлог – поштовање календара наставе и наставног програма.

Бруцоши су прво предавање имали током викенда, а од ове седмице тече редовна настава за све студенте, како би у сваком семестру био одржан потребан број часова

Бруцош ЕТФ-а Ивана Исаиловић каже да је тај факултет уписала зато што воли математику.

Још један бруцош ЕТФ-а Дејан Голубовић истиче да је Електротехнички факултет уписао због тога што је то у Србији најквалитетнији факултет.

„Имаћу највише могућности за одлазак негде, а можда и за неки бољи посао“, каже Голубовић.

Студент продекан ЕТФ-а Татјана Николић наводи да бруцоши могу да му се обрате за све оно што их мучи и што им је критично у почетним тренуцима док се не уходају на факултету.

„Факултет је отворен од осам ујутру до десет увече, колоквијуми се одржавају викендом“, додаје Николић.

Студенти од првог дана могу да користе рачунарску мрежу њима неопходну током студија.

Ипак, студенти и професори опомињу да недостаје простор, који је већ шест деценија исти.

Декан ЕТФ-а Универзитета у Београду Миодраг Поповић каже да је прво на реду завршавање читаонице, јер факултет има врло мало простора за боравак студената ван часова.

„Тако ћемо створити услове у бар једном малом делу да време између два часа наставе проведу у читаоници“, објашњава Поповић.

Професори кажу да је наша реалност да академци наредну годину студија уписују са 48 бодова.

„Материјална ситуација је тешка и за факултет и за студенте и мислим да је нереално у овом тренутку тражити од студената нешто што не могу да задовоље. У противном могло би да се деси да квалитет наставе и ниво који се тражи од студената толико падне да дипломе постану безвредне“, истиче Поповић.

Најтраженије струке у свету и код нас су најтраженије тако да дипломци не чекају дуго на посао. По завршетку основних студија око 25 одсто њих мастер наставља у иностранству или се запосли.

РТС