ТАNJUG

15392722084d4caae1c5617922271081_640x360

U Vladi Srbije danas će biti nastavljeni pregovori sa sindikatima prosvete o materijalnom položaju zaposlenih u osnovim i srednjim školama, prekinuti polovinom februara.

Sindikate je na razgovore pozvao ministar prosvete i nauke Žarko Obradović, u dogovoru sa predsednikom Vlade Mirkom Cvetkovićem, rekao je Tanjugu predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

Razgovori počinju u 15 sati, a sindikati su u ponedeljak, 14. marta od ministra Obradovića zatražili nastavak pregovora o materijalnom položaju zaposlenih i vraćanju dostojanstva profesiji, a pomoć u obnavljanju pregovaračkog procesa zatražili su i od predsednika Srbije Borisa Tadića.

U dopisima Obradoviću i Tadiću, sindikati su naveli da je pregovarački sto jedino mesto za prevazilažene dramatične situacije u kojoj se nalazi prosveta, i istakli da je tokom štrajka izgubljeno mnogo vremena, a rešenje se ne nazire.

Sindikati su, osim zahteva za obnavljanje pregovora, najavili i da će 25. marta organizovati protestni miting u Beogradu i potpunu obustavu rada ukoliko im bude umanjen drugi deo februarske zarade.

Tri sindikata ostaju pri zahtevu za povećanje zarada od majske i oktobarske plate za po pet odsto, kao i usklađivanje zarada s indeksom potrošačkih cena, za šta je kako tvrde, potrebno manje od dve milijarde dinara.