tomislav

Izvor: B92 Beograd –

U školama u Srbiji i u ponedeljak skraćeni časovi ili zatvorene učionice, uprkos upozorenju premijera da država neće platiti profesorima koji nisu radili.

Dve trećine škola u Srbiji sutra ponovo neće raditi ili će časovi biti skraćeni na po pola sata.

Sindikati očekuju da će im se sutra priključiti i ostale obrazovne ustanove u zahtevu da štrajk traje dok Vlada ne poveća plate za 24 odsto.

Iz Ministarstva prosvete i kabineta premijera Cvetkovića poručuju da za to nema novca i da bi povećanje plata moglo da uruši sistem javnih finansija.

Nedelja popodne u Beogradu. Đaci uživaju u suncu, sankanju ili klizanju, ne razmišljajući o sutrašnjem školskom danu ili domećem, jer njihovi nastavnici i učitelji štrajkuju.

Predsednik sindikata „Nezavisnost“ Tomislav Živanović kaže da prosvetari ne odustaju od svojih zahteva, čak ni posle upozorenja premijera da im neće biti plaćeni dani provedeni u potpunoj obustavi nastave.

“Ovo što mi tražimo – 24 odsto – to je samo zbir inflacije za ove godine. Ništa van toga ne tražimo. Pokušavamo da ubedimo Vladu da vratimo učešće u BDP-u na nivo pre zamrzavanja. Ništa van toga”, objašnjava on.

“Tako da te priče – ovoliko ili onoliko tražimo i da ćemo mi urušiti sistem – to je jedna čista demagogija za običan svet. I te poluistine, najgore je što ovaj narod veruje onoj drugoj polovini koja nije tačna”, ocenjuje Živanović.

Iz Nemanjine 11 ponavljaju da nema toliko novca koliko prosvetari traže i da moraju da se zadovolje samo sa odmrazavanjem plata u 2011. i praćenjem rasta bruto domaćeg proizvoda i inflacije.

Ipak tokom nedelje bi trebalo da dođe do novih pregovora ministarstva i prosvetara, kaže pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić.

“Naravno da se razgovori nastavljaju. Naravno da se to očekuje, sreda ili četvrtak, ili u ovoj nedelji da dođe do nastavka razgovora. Ali jednostavno i tad je rečeno ne može se dozvoliti da se naruši makroekonomski sistem države i da dođe do enormnih povećanja i cena inflacije i svega ostalog, samim tim ne mogu se ispuniti oni zahtevi o 20 novih milijardi koje sindikati traže”, navodi on.

Posle premijera koji je poručio da su im zahtevi nerealni, i njegovi ekonomski savetnici naglašavaju da bi odobravanje dodatnog novca dovelo do potpunog urušavanja javih finansija i dodatnog zaduživanja države.

Tomislav Živanović, s druge strane, poručuje da je Vlada jedini krivac za aktuelnu situaciju.

“Mene ne zanima, i sindikat ne zanima odakle pare. Treba da se postavi pitanje obrnuto – zašto para nema, ko je kriv zato što para nema? Kriva je Vlada”, ocenjuje on.

Potpunoj obustavi rada u školstvu nije se pridružio najveći reprezentativni sindikat. Predsednik Sindikata obrazovanja Branislav Pavlović kaže da će odluku o tome doneti sledeće nedelje, najverovatnije posle nove runde pregovora sa nadležnima, koja je planirana za sredu 2. februar.

Unija sindikata prosvetnih radnika, sindikat ”Nezavosnost“ i Sindikata radnika u prosveti zahtevaju povećanje plata za 24,5 odsto, dok Sindikat obrazovanja zahteva nešto manje – 18 odsto.

 

 

Izvor B-92