skola-slider

Pomak u pregovorima, štrajkači ne odustaju

U FOKUSU

Autor: K. Živanović

Beograd – Ne odustajemo od naših zahteva za povećanjem plata u prosveti od 24 odsto, niti nameravamo da prekinemo štrajk. Ipak, Vlada Srbije je pokazala dobru volju i došlo je do određenih pomaka u pregovorima – rekao je za Danas predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji, nakon jučerašnjih višečasovnih pregovora predstavnika prosvetnih sindikata i Vlade Srbije pred Agencijom za mirno rešavanje sporova.

Agencija je saopštila da je „napravljen veliki pomak u rešavanju spora i izrazila optimizam i nadu u iznalaženju kompromisnog rešenja“.

Pregovori predstavnika sindikata prosvete i vlade zapeli su juče već na samom početku, jer sindikalci nisu mogli da se usaglase oko zajedničkog predstavnika. Sa druge strane, predstavnici sindikata su zamerili Vladi Srbije što na pregovore nisu došli nadležni ministri, već pomoćnici ministara prosvete i finansija, odnosno predstavnik kabineta premijera Mirka Cvetkovića.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da će SOS prihvatiti zahteve ostalih sindikalnih organizacija koje su u štrajku, odnosno zahtev za povećanjem zarada zaposlenih u prosveti od 24 odsto, kao i na svaku cifru ispod toga, „sve do 18 odsto, koliko mi tražimo“.

– Ništa nećemo potpisati sa Vladom Srbije dok ostali sindikati to ne učine, ali na njihovog predstavnika u rešavanju spora ne pristajemo – naglasio je Pavlović na jučerašnjoj konferenciji za novinare. On je dodao da je za povišicu plata od 18 odsto, koliko SOS traži, potrebno oko 4,3 milijarde dinara, koliko je ministarka finansija rekla da može da se obezbedi.

– Vladi zameramo što još uvek nije izašla sa konkretnim predlozima. To što su umesto direktnih pregovora sa sindikatima angažovali Agenciju za mirno rešavanje sporova tumačimo kao način da vlada kupi vreme i preračuna koliko sredstava može da izdvoji za zahteve prosvetnih radnika – istakao je Pavlović. Predstavnici prosvetnih sindikata istakli su da očekuju od nadležnih da preciziraju kada će četiri milijarde dinara biti obezbeđeno, kao i na koji način će taj novac biti raspoređen.

Ministarstvo: Rade 1.324 škole

Prema podacima Ministarstva prosvete, od ukupno 1.804 škole u Srbiji, uz zakonski štrajk skraćenjem časova ili uz potpuno regularnu nastavu juče su radile 1.324 škole, dok je nastava bila obustavljena u 457 škola.

Premijer na pregovorima

Ministar prosvete Žarko Obradović je u ime Vlade Srbije pozvao predstavnike reprezentativnih sindikata u prosveti da nastave razgovore sa predstavnicima Vlade u vezi materijalnog položaja zaposlenih u prosveti, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Kako se navodi, sastanak je zakazan za danas u 17.30 u zgradi Vlade Srbije. U razgovorima će ispred Vlade učestvovati premijer Cvetković i ministri prosvete i finansija.

 

Danas