novosadski sud НОВИ САД -Наставник географије Иван Миовић Штасни, који је још 2010. ухапшен под сумњом да је обљубио неколико својих ученика, осуђен је на јединствену казну затвора од 15 година, након чега још десет година неће смети да се бави професорским послом, одлучило је првостепено  веће Вишег суда у Новом Саду.

Како је за РТВ изјавила портпаролка суда Светлана Томић Јокић, Штасни је проглашен кривим да је оштетио укупно 12 малолетне деце између ’95. и ’99. годишта.

Осуђен је за три кривична дела злоупотребе положаја обљубом у продужењу, затим за пет кривичних дела недозвољене полне радње такође у продужењу, и за девет кривичних дела приказивања, поседовања и набављања порнографског материјала у продужењу.

Судско веће изрекло је и меру безбедности одузимања мобилног телефона са порнографским видео материјалом и продужило притвор Штаснију до правоснажности пресуде, наводи портпаролка Вишег суда.

Судско веће упутило је оштећене на парницу и обавезало Штаснија да сноси трошкове поступка.

Иван Миовић Штасни радио је као наставник географије у  основним школама „Јован Дучић“ у Петроварадину и „Вељко Влаховић“ у Шангају, а откривен је када се један од ученика пожалио психологу Саветовалишта за младе након трибине.

Апелациони суд укинуо је пресуду из 2011. године којом је Штасни био осуђен на осам година затвора, и вратио случај на поновно суђење.

РТВ